Пет лоши черти, които може да ни помагат

Гордостта, максимализмът и други порицавани качества понякога са полезни във всекидневието

 

 

Мързелът

Мързелът е лоша черта само на пръв поглед. Всъщност той може да ви послужи като добър маркер. Например, мързел може да ви помогне да определите какво е наистина важно за вас в живота и какво не.

Ако ставате всяка сутрин за работа и ви мързи ужасно, това е повод да се замислите за смяна на трудовото поприще.  Същото важи и за взаимоотношенията: когато на човек му е трудно да направи нещо за  половинката си, например , да отиде да пазарува, това е сигнал за умора на партньора. По този начин, мързел е подсъзнателен филтър, който отделя важното от неважното.

Гордостта

Високомерието и гордостта често се осъждат, но гордостта помага на хората да спазват и да отстояват своите морални правила и принципи в живота.

Ако си припомним древните трагедии, много от техните герои се ръководят именно от нея в действия си: гордостта им дава сили да не се предават на враговете си и да се борят за идеалите си докрай. Предвид размиването на моралните граници в съвременния свят, гордостта – погледната по този начин – не изглежда толкова лошо качество.

Инфантилността

Когато мрачните мисли, потокът от лоши новини и неплатената ипотека развалят живота на огромен брой хора, не е толкова срамно да завидите на някой, склонен към  малко инфантилизъм.

Той може и да не постига висините в кариерата, които другите постигат, затова пък възприема и преживява много от трудностите в живота по-лесно от тях.  Така че не е лошо да имате такъв приятел до себе си, за да се отпуснете в неговата компания, а защо не и да се поучите от него.

Максимализмът

Това е още едно качество, което обществото обикновено осъжда. Вярно че максимализмът може да бъде опасен, но без него е невъзможно да се представим  нито един талантлив човек.

Почти всички забележителни фигури в изкуството или науката са максималисти, поне по въпросите, свързани с каузата на живота им. Тази черта им помага да бъдат целенасочени, да отстояват своето на всяка цена, да защитават моралните си и житейски принципи, без да обръщат внимание на опасностите и неудобствата на избраната позиция. Като цяло, максимализмът не е най-лошата черта, въпреки често ни плашат с нея.

Избухливостта

С избухливите хора не е лесно да се общува, но те по правило лесно потушават гнева си и никога на затаяват обида,  за разлика от мнозина други.

Горещият нрав е признак за нестабилна нервна система, така че той помага на съответния човек да запази душевното си равновесие и да избягва емоционалното пренапрежение. Като цяло, способността да се „изпуска парата“ и дори открито да се ядосваме, в рамките на разумното, разбира се, е нещо, на което трябва да се научим. Дълго сдържаните реакции може да доведат до печални последици за емоционалното здраве на човека.