Първото Bentley Bentayga е собственост на кралицата на Великобритания

 

Едно от возилата на Нейно Величество Елизабет Втора е от специална и съответно по-скъпа серия, която няма аналог. Става дума за първата бройка от всъдехода Bentley Bentayga, който беше подарен на кралицата на Великобритания. Това се случи на изложението във Франкфурт преди три години, където британският производител представи първия в историята си кросовър.

Да притежават специалната машина са се борили шейхове, футболисти и поп-звезди, но в крайна сметка изпълнителният директор на Bentley – Волфганг Дюрхаймер, я подари на кралската особа. Стойността на автомобила не бе съобщена, но е известно, че той е от специална стартова серия –  First Edition, която започва от 360 000 щатски долара. Това е близо със 100 000 долара повече от стандартния вариант.

Дюрхаймер разкри, че автомобилът е бил изпратен в шотландските владения на Елизабет Втора, по-точно в ловния замък Балморал в Абърдийншър, където пътищата са отлични за всъдехода Bentayga. Топ мениджърът не изключи възможността кралицата да е управлявала лично, макар и за малко, новия подарък.

Известно е, че Нейно Величество е изкарала шофьорски курсове още преди Втората световна война и често шофира колите от своя голям гараж. Именно заради клиенти като нея Bentley са включили към опциите за Bentayga специална електрическа стълбичка, която струва 3500 долара.

Като цяло Bentley Bentayga е първият SUV автомобил в кралския автопарк от марка, различна от Land Rover. Кралицата разполага с изработена по поръчка лимузина на британската марка. Тя е на базата на модела Arnage с V8 агрегат, развиващ 400 конски сили. На свой ред Bentayga разполага с 608 конски сили и може да развие малко над 300 километра в час. Над 3600 бройки от първия кросовър на Bentley са изкупени само за една година, което по думите на Дюрхаймер надхвърля в пъти годишните производствени възможности на завода на компанията.