Първият в света хотел в каменна кариера се намира в Шанхай

След десетилетие строителство почти изцяло подземният хотел InterContinental Shanghai Wonderland е открит в някога изоставена кариера на около 30 километра югозападно от Шанхай.

Да, правилно прочетохте – подземен. Докато идеята за полуподводен хотел не е нова, InterContinental Shanghai Wonderland е чисто нова концепция.

Построен в кариера в планината Шъшан, хотелът разполага с 336 стаи на 18 етажа.

Шестнадесет от етажите са под земята, като най-ниските две са потопени в десет метра дълбок аквариум.

Гостите в тези стаи могат да гледат как покрай тях плуват риби, като в същото време разполагат с денонощно обслужване от личен иконом.

Хотелът е наричан „земестъргач“, тъй като е обратното на небостъргач.

 

Природно чудо

Построен от студио JADE+QA в сътрудничество с британската фирма Atkins, стояща зад изграждането на хотел Burj Al Arab в Дубай, за завършването на „хотела в дупка“ са нужни новаторски инженерни решения и над 5000 строители.

Гостите, които не получават изглед към аквариума, ще разполагат с балкон с изглед към специално изградените водопади, чиято вода се разпръсква по стените на кариерата. Освен това има и пасаж със стъклен под, по който можете да проучвате района.

За търсачите на силни усещания хотелът се възползва от разположението си в пропаст в скала, за да предлага възможности за бънджи скокове и скално катерене.

И ако просто ви се иска да се отпуснете след цялото това приключение, има бар – подходящо наречен Кариерата.

 

Живи пейзажи

Разположен в близост до планинската верига Шъшан, Националния горски парк Шъшан и Ботаническата градина Чъншан, хотелът с площ от 61 000 квадратни метра си е поставил за цел да бъде база за природосъобразен туризъм.

Архитектурният план е проектиран така, че да намали въздействието върху околната среда, като по-голямата част от строителството е извършено вътре във вече неизползваната кариера.

„Това е уникална възможност, която ми дава наистина интересни идеи за промяна на връзката между града и природата“, споделя архитектът на обекта Мартин Джочман.

Освен всичко останало хотелът планира да генерира собствена геотермална и слънчева енергия, за да задоволява ежедневните си функции.

Сградата разполага и със зелен покрив, който се скрива в околния пейзаж.