Първият космически турист на SpaceX останал „без грош“

Японският милиардерът Юсаку Маедзава, който купи всички билети за първия полет на SpaceX, продава творби от колекцията си.


Юсаку Маедзава, собственик на марката за персонализирани костюми  Zozo, която взема мерки на клиентите си с 3Dтехнология , съобщи в Twitter за намерението си да продаде няколко произведения на изкуството от колекцията си. Творбите ще бъдат продадени на 16 май на търг на Sotheby’s в Ню Йорк. Сред тях е работа на Уорхол, която се оценява между 1.5 и 2 млн. долара и картина на Ед Рушей, струваща 2-3 млн. долара.

Маедзава, чието състояние е 1.8 млрд. долара, е известен с големите си разходи за  произведения на изкуството. През 2017-а той похарчи над 98 млн. долара на търговете на Sotheby’s и Christie в продължение на два дни. Тогава страстният колекционер на съвременно изкуство плати рекордната сума от 110.5 млн. долара за картинта на Жан-Мишел Баския „Untitled“.

На въпроса защо продава картините, Маедзава се пошегува, че няма „нито грош“, защото харчи всичко, което има. Твърдението му не трябва да се приема буквално, въпреки че състоянието на японския милиардер наистина сериозно намалява. Според Forbes бизнесменът е загубил 700 млн. долара за една година и се е смъкнал с четири позиции надолу в списъка на най-богатите хора в Япония – до 22-ро място.

 

 

Юсаку Маедзава възнамерява да стане първият космически турист на компанията SpaceX на Илън Мъск. През септември миналата година той купи за неназована сума всички билети за първия тур на Луната, която ще се проведе през 2023 година. Наред с това японецът е автор на най-популярния туит в историята. В чест на рекордните продажби на Zozo (10 млрд. йени), Maeдзава организира надпревара в Twitter, обещавайки да плати 100 млн. йени (900 хил. долара) на сто случайни потребители за ретуит.