Първата в света суперяхта, задвижвана с водород ще промени индустрията

Първата в света суперяхта, задвижвана с водород, съвсем скоро ще отплава в открито море.

Холандската компания за проектиране на яхти Sinot представи нейната концепция, която ще промени индустрията за суперяхти в една по-екологична посока. Създадена в сътрудничество с Lateral Naval Architects, Aqua е дълга 112 метра и ще се захранва изцяло от течен водород и технология за горивни клетки, т.е. водата ще бъде нейната единствена емисия, съобщи СиЕнЕн. Луксозната суперяхта разполага с най-съвременни съоръжения и ще може да работи с максимална скорост от 17 възела, с обхват от 3750 морски мили.

„За разработването на Aqua се вдъхновихме от модерния и стилен начин на живот, гъвкавостта на водата и най-съвременната технология, комбинирайки всичко това в 112-метрова суперяхта с наистина иновативни функции. За нас беше истинско предизвикателство да приложим напълно работещи течни водород и горивни клетки в суперяхта, която е не само новатор в технологиите, но и в дизайна и естетиката“, отбеляза дизайнерът Сандер Сино.

Външният и интериорен дизайн на Aqua, които са отнели на архитектите близо пет месеца, са впечатляващи, колкото и радикалната технологична система. Посетителите ще имат възможност за едно незабравимо преживяване с разположените на яхтата инфинити басейн, спа център, зала за хидромасаж, йога пространство, платформа за плуване и плажна палуба.