Отварят отново историческия Baron Empain Palace след реставрация за 6 милиона долара

Египет скоро ще отвори отново вековния дворец Baron Empain Palace след реновиране на стойност 6 милиона долара. Дворецът е построен между 1907 г. и 1911 г. от белгийския индустриалец Едуард Емпайн и е забележителност в Кайро. Вдъхновеното от Индия имение, изградено от богат белгийски инженер, се намира в горния квартал Хелиополис в столицата Кайро.

Разположен сред буйни градини в квартала Хелиополис, основан от Емпайн, дворецът е позната гледка с розовите си стени и отличителен дизайн, вдъхновен от храмовете на Ангкор Ват в Камбоджа и Ориса в Индия. Основната кула в двореца е построена върху въртяща се основа, за да следва движението на слънцето и да позволи 360-градусов изглед към пустинния град, кръстен на древноегипетския Хелиополис – „Градът на слънцето“. Хелиополис  по това време е ново, пустинно предградие в началото на 20-ти век и скоро се превръща в превъзходен дом на политици, знаменитости, известни спортисти и заможни семейства.

Двуетажното имение започна да се занамерява след смъртта на Едуард Емпайн през 1929 г. В продължение на много години, сред продължителни спорове за собственост, то започва да се отдава под наем за социални събития или за снимки на филми. Министърът по антиките Халед Ал Анани заяви по време на обиколка на двореца в неделя (18,08,2019 г.), че възстановяването на обекта е след обширни проучвания и разговори с организации на гражданското общество в Хелиополис и белгийското посолство в Кайро. Реставрацията извършва Инженерното управление на въоръжените сили на Египет.

Знам какво представлява дворецът за хората от Хелиополис, така че не можех да действам според едностранно археологическо решение и да игнорирам гласа на хората“, заяви Халед Ал Анани пред Ройтерс. Проектът включва подсилване на таваните, реставрация на мраморни колони и стенописи над главния вход, както и на декоративни елементи като статуи и скулптури.

Сградата е построена между 1907 и 1911 г. от белгийския индустриалец Едуард Емпайн, който също ръководи и изграждането на парижкото метро. Реставрацията, която започна през 2017 г. и се очаква да приключи до края на тази година, се извършва съвместно с белгийското правителство на стойност от близо 6 милиона долара. Реставрираният дворец се предвижда официално да бъде отворен отново догодина. Множество исторически паметници и сгради в Египет са привлекателни дестинации за туристите, въпреки че страната често се сблъсква с обвинения за пренебрегване на този тип обекти. Наскоро правителството започна различни проекти за реставрация с цел стимулиране на туризма – ключов сектор, пострадал през последните години поради политическа несигурност в страната.