Отиде си легендата Емануел Унгаро

В Париж на 86-годишна възраст почина известният моделиер Емануел Унгаро. Модният дизайнер, който се оттегли от активна дейност през 2004 г., придоби известност през 70-те години на ХХ век. А 80-те се превърнаха в звездния  му час – Унгаро беше един от най-важните кутюриери на десетилетието, формирайки до голяма степен неговата естетика.

Той не се страхуваше от кича, претенциозността, забележимия блясък: сака-корсети, хиперболизирано тесни талии и широки рамене с обемни ръкави, драперия, коприна, кадифе, тафта, ярки флорални принтове – това, което Емануел Унгаро създаде за жените отговаряше точно на духа на времето.Емануел Унгаро е роден на 13 февруари 1933 г. в Екс ан Прованс, Франция, в бедно семейство бежанци от Италия – родителите му, които живеели в Пулия, избягали от режима на Мусолини. Именно баща му, шивач по професия, е първият учител на Унгаро – на 9-годишна възраст момчето получава първата си шевна машина.

Емануел Унгаро започва кариерата си в модната къща на Кристобал Баленсиага, където работи шест години. След като напуска се труди две години в къщата Courrèges, докато през 1965-а не създава собствено ателие, носещо името му.

Еманюел Унгаро влиза в челната петица на най-големите френски дизайнери през 80-те – по онова време модната му къща произвежда дамски и мъжки линии от готово облекло и тоалети haute couture.

Модните критици отбелязват, че Емануел Унгаро създава необикновени дрехи: чувствеността е качеството, което виждат в него и приятелите му. В края на 70-те години журналистът Миле Робъртс пише в London Times: „Емануел Унгаро има огромен чар. Той го увива около врата си. “

Кристин Орбан, приятелка и биограф на Емануел Унгаро твърди, че „чувствеността в него е навсякъде“. „Един обикновен пуловер зове за ласки с мекотата на материала си. Роклята е скроена така, че да се движи, да помага на тялото в движенията, да показва и да скрива: обичащият жените, Емануел познава границите на мъжката издръжливост – той създава тоалети, които са твърде красиви, за да бъдат разкъсани, но достатъчно умни, за да предложат да бъдат свалени с нежност. “

Жените, които Унгаро облича, наистина са нежни и чувствени – сред почитателите на неговото изкуство са известни актриси като Катрин Деньов, Изабел Аджани, Джина Роуландс и, разбира се, звездата от „Един мъж и една жена“ Анук Еме, с която дизайнерът е приятел.
Самият моден дизайнер счита работата си за форма на изкуството. „Не трябва да носите роклята, трябва да живеете в нея“, това е възприятието на Унгаро за модата.

През 2001 г. Емануел Унгаро започва да се оттегля от активна дейност: линиите от готово облекло и аксесоари за модната му къща започва да създава Джамбатиста Вали. Самият кутюриер продължава да работи над колекциите за висша мода още няколко години, но през 2004 г. се пенсионира официално заявявайки, че светът на висшата мода вече не отговаря на очакванията на съвременните жени.

През 2005-а  модната къща дом Emmanuel Ungaro беше продадена на предприемача Асим Абдула за 84 млн. долара.