Очарователният Прованс е идеалното място да забравите за всичко

Прованс е земя на лавандулови полета, слънце, море и приказно красиви долини. Това е едно вълшебно място, прославило се с виното и храната, културата и историята си.

През летните месеци полетата се изпълват с лавандула и слънчогледи. А през есенния сезон лозята и маслиновите горички създават райски пейзажи. Това е топ туристическа дестинация и може би един от най-красивите региони на Франция. Исторически градове, римски руини, знаменито крайбрежие, безкрайни лавандулови полета, отлично вино – какво повече е нужно на човек, за да вземе решение да посети прекрасния Пованс? Вижте осем причини да изберете точно тази дестинация за своето бягство от битовизма:

 

Невероятна архитектура

Френската архитектура притежава автентична красота. Една от основните причини да посетите Прованс трябва да бъде архитектурата – тесните калдъръмени улички със скрити кафенета и бутици са наистина вдъхновяващи. Ще бъде трудно да намерите улица, на която да не можете да си купите кроасан и еспресо на разумна цена и да си отпочинете в продължение на няколко часа с добра книга в ръка, забравяйки за целия свят.

 

Прекрасно вино

Прованс е до голяма степен лозаро-винарски регион и е известен с производството на едно от най-доброто вино в света. Лесно можете да си набавите голяма чаша вино само срещу няколко евра в повечето кафенета и барове. Над 90% от цялото вино, произведено в Прованс, е розе и докато сте в региона, чашата ви е препоръчително често да бъде пълна с плодовата, суха розова напитка.

 

Морска феерия

Кристално синя вода, перфектни температури за къпане и мек пясък създават едни от най-живописните плажове. Може би най-добрите плажове в Прованс са Grande Plage of La Ciotat и Grande Mer beach of Cassis.

 

Вдъхновение

Когато посещавате Прованс за първи път, не е трудно да разберете защо толкова много хора са се влюбили в региона. Тук креативността и вдъхновението вървят ръка за ръка и Прованс е място, в което хиляди са създали най-добрите си книги, филми и шедьоври на изкуството под всякаква форма. Хората, архитектурата, природата, пейзажите на това райско място няма как да оставят безразличен нито един турист и да не оставят отпечатък в сърцето му завинаги.

Местно производство

Кой не обича добра храна? Маслини, козе сирене, лимони, слънчогледи и множество различни пазари в градове и села в региона се допълват от уханието на лавандула, което се носи из въздуха. Непременно опитайте бисквити Navette de Marseille и някои от изобилието предлагани автентични продукти от лавандула.

 

Нови запознанства

В света има едно неоснователно погрешно схващане, че французите са груби хора – по-голямата част от местните хора в Прованс са невероятно дружелюбни, мили и любезни.

Bouillabaisse

Прочутата рибна яхния Bouillabaisse за първи път се приготвя в най-стария град на Франция, Марсилия. Това ястие е гъста, но изтънчена супа от риба, при която за разлика от повечето други рибни супи, зеленчуците не се варят, а се запържват предварително. Приготвя се в големи количества от няколко вида риба като всеки отделен вид се добавя в различен етап от процеса на готвене. Според легендата богинята Афродита е поднасяла всеки ден на мъжа си Хефест порция Bouillabaisse, а днес оригинална такава супа се предлага само в няколко провансалски ресторанта и една порция достига до 150 евро. Около старото пристанище в Прованс десетки ресторанти ви изкушават с обещания, че техният Bouillabaisse е най-добрият. Опитайте и преценете сами дали са прави.

 

Безкрайни лавандулови полета

Някои казват, че лавандулата е душата на Прованс. Тя се използва на практика във всичко – ароматерапевтични масла, лосиони, сапуни, тинктури, храна и т.н. В местността често има различни лавандулови фестивали, а полетата можете да видите във всеки регион и да се изгубите в лилавата им безграничност, потапяйки се в безкрайни мечти и пълна релаксация.