От „Такси“ до Холивуд – еволюцията на Марион Котияр

Френските актьори от по-младото поколение, придобили известност в целия свят, не са чак толкова много. Но след Бриджит Бардо, Жан-Пол Белмондо, Клаудия Кардинале и Жан Рено на кино небосклона заблестя  звездата на Марион Котияр.

Марион Котияр 2001

Очарователната френска актриса прави първите си стъпки в киното през 90-те години и след няколко филмови участия най-сетне получава запомнящата се роля на Лили Бертино в култовия френски филм „Такси“ на режисьора Жерар Пире. Но световната слава я застига чак с филма „Едит Пиаф: Животът в розово“, където се превъплъщава във великата Едит Пиаф. Следват множество отличия и заслужени комплименти за великолепно изиграната роля. Но това е само началото –с много труд и постоянство младата дама достига  до самите върхове на Холивуд.

Марион Котияр 2006

Заради кариерата ѝ се налага да научи още няколко езика и различни акценти: английски (с американски, британски, полски и френски акцент); малко италиански и полски ; френски с канадски акцент.

Освен че е муза за режисьорите като Жан-Пиер Жьоне, Кристофър Нолан, Уди Алън, Стивън Содъберг, братята Дарден и Ксавиер Долън, тя е и носителка на няколко от престижните филмови награди: Оскар, Сезар, БАФТА и Златен глобус. Сред популярните ленти с нейно участие са „Черният рицар: Възраждане“, „Детски игри“ и „Съюзени“.

Марион Котияр 2011

Марион не отстъпва нито по талант, нито по красота на американските си колежки. Неслучайно модната къща Dior реши да я направи свое рекламно лице и модел – чест, която тя гордо демонстрира на филмови фестивали и световни събития, обличайки тоалети и ползвайки грим на известната френска марка.

Марион Котияр 2015

Марион Котияр е известна като страстна природозащитничка и представител на „Грийнпийс“, но освен това е и кръстница на италианския круизен лайнер Costa Serena.

Марион Котияр 2019

Актрисата живее на семейни начала със сънародника си и колега Гийом Кане, от когото има две деца: Марсел и Луиз и е сред малкото звезди, които предпочитат да не споделят нищо за личния си живот.