От какво не икономисват богатите

Живеем във време на голям избор: на храни, дрехи, коли, апартаменти, забавления…  Офертите  се множат пред очите ни, а ние ставаме разногледи в желанието си да имаме всичко. Но, желанията са едно, а възможностите – друго нещо. Медиите наливат допълнително  масло в огъня, демонстрирайки как богатите се къпят в лукс. Но не бива да се разчита на светската  хроника и на звездите: тези личности са постоянно в общественото полезрение и законите на жанра ги задължават да показват от екраните това, което е недостъпно за повечето хора. Такъв е принципът на работа на рекламата и продажбите.

Колкото до наистина богатите хора, милиардерите, които са построили империите си тухла по тухла, те прекрасно знаят за какво да харчат парите – как иначе биха постигнали такъв успех? Дори да правят разходи, които на пръв поглед изглеждат разточителни, в тях също е вложена мисъл: собствен остров – възможност за усамотение, частен самолет – гарантирана мобилност, без опашки по летищата, басейн в задния двор – спестяване на времето от пътя до фитнес залата. Богатството е начин на мислене. Ето някои от правилата, които силните на деня спазват:

„Трябва ми“, а не „искам“

Богатият  човек отделя личното „трябва ми“ от универсалното „искам“. Той има нужда от удобни обувки, за да не изпитва дискомфорт и умора, мощен лаптоп, който да не го провали в процеса на работа. Такъв човек разбира, че всяка покупка решава определен проблем, но ако няма полза от придобиването й, тогава е ненужна. Успешните хора не тичат да си купят най-новия iPhone и не се редят на опашка за нов модел автомобил, ако това не им е необходимо.

Милиардерът Марк Блумбърг от години носи два чифта работни обувки. Той обяснява, че те са му най-удобни и подходящи за всяка ситуация.

 

Ползата, а не брандът

Покупката може да е скъпа, ако е полезна. Хората, които са създали богатството си от нулата, знаят стойността на нещата. На първо място за тях е качеството на вещите. Неведнъж сме чували, че посрещат по дрехите, но за човек, който вече е доказал всичко на всички, е важна функционалността на вещите. Каква е ползата от маркова тениска за 300 евро, ако можете да намерите същата десет пъти по-евтино? Заможните хора ценят вещите според съотношението цена / качество. Ако цената е неразумно висока, милиардерът няма и да погледне подобна вещ,  дори ако е в състояние да купи целия магазин с продавачите.

Чък Фини, основателят на Duty Free, милиардерът, който прехвърли всичките си активи на благотворителна организация, веднъж казал: „Ако мога да науча времето от часовник за 15 долара, за какво ми е да си купувам Rolex?“

 

Парите са ресурс, а не самоцел

Парите са възможности. Възможност да откривате нови неща, да се развивате, да подобрявате качеството на живота си. Богатият човек може да обича парите, но само като начин за постигане на целите си.

 

Инвестиции в бъдещето

Не става дума само за финансовия пазар. Заможните хора знаят, че парите трябва да работят, а не да кротуват под възглавницата. Нещо повече – всеки човек сам по себе си е инвестиция. Колкото повече е инвестирано в него, толкова повече полза може да допринесе. Да инвестираш в себе си означава да откриваш нови възможности: ако не веднага,  в бъдеще те  със сигурност ще ви донесат добри дивиденти.

 

Изводите

Едно от основните качества на богатите и успелите е способността да си правят изводи от направените грешки. В най-лошия случай такива хора ще сгрешат веднъж, но обикновено се учат от грешките на другите.

Бил Гейтс, милиардерът и основател на Microsoft, веднъж казал: „Празнуването на успеха е хубаво нещо, но е по-важно да се учим от неуспехите.“

 

Здравето е капитал

Тялото е машина, която при правилни грижи може да издържи много години. Често главоболие, постоянна отпадналост, смущаващ дискомфорт в стомаха…  –  няма нужда да се самолекувате и да търси лекарства проверявайки симптомите в Google. Ако нещо ви притеснява – отидете при специалист.

 

Впечатленията

Богатството не се измерва само в пари. Богатият човек има широк кръгозор. Той се интересува, учи се и се развива. Известната фраза: „Какво значение има, с какви маратонки си обут, ако обикаляш с тях Париж“, илюстрира точно мисленето на богатите. Натрупаният опит, запознаването с други култури и начин на живот им помагат да разберат по-добре другите, да погледнат всяка житейска ситуация от различен ъгъл.

 

Грижата за себе си

Каква е ползата от скъпата чанта, ако лицето ви е дехидратирано и покрито с обриви? Добре поддържаните ръце, свежото лице и кокетният външен вид са много по-ценени. Неведнъж сме чували истории за хора, които са спечелили баснословни суми от лотарията или неочаквано са сдобили с много пари. Най-често те ги харчат за развлечения и за скъпи покупки – всичко, от което късметлиите са били лишени и до което неочаквано са получили достъп. Когато човек живее дълго време в ограничения, а след това изведнъж всички врати се отворят пред него, мозъкът избира най-лесното нещо – да се забавлява сега и веднага. В моменти на стрес действа подобна логика: преяждане със сладкиши, изпиване на повечко чаши вино, правене на импулсивни покупки – всичко това облекчава състоянието в конкретния момент, без да се мисли за последствията. Подобна логика е разбираема, но неизгодна в перспектива.  Богатият човек не мисли за днес, а за бъдещето: колко дълго ще издържи определена вещ, какви ползи ще получи, какви са рисковете.