Оптимизмът: Тайната на дълголетието

Спомняте ли си гръцката синоптичка Елени Цолаки, която пееше в ефир веселата песен на Костас Доксас „Happy Day“? Нека ви запознаем с едно неотдавнашно проучване за оптимизма, което определено ще ви подтикне да си затананикате отново мелодията.

 

Изследователи от Медицинското училище на Бостънския университет, Националния център за ПТСР при VA Boston Healthcare System и Училището по обществено здраве на Харвард TH Chan са установили, че хората с повече добри помисли живеят по-дълго и даже доживяват до 85-годишна възраст.

Според данни на сайта sciencedaily.com, изследователите са анкетирали близо 70 хил. жени и 1 500 мъже, за да измерят нивото им на оптимизъм както и цялостното им здравословно състояние, навици, спазване на диети, пушене и приемане на алкохол. След това наблюдавали жените в продължение на 10 години, а мъжете – на 30 години. Оказало се, че най-позитивно настроените сред тях имали към 11-15%  шанс за по-продължителен живот от другите и до 50 на 70 на сто повече вероятност да доживеят до 85-годишна възраст.

Леуина Лий, доктор по медицина и психолог по клинични изследвания, обяснява, че всъщност се знае много малко за психологическите фактори, които могат да насърчат здравословното стареене, добавяйки, че изследването е вълнуващо „защото предполага, че оптимизмът е психосоциален актив, който има потенциала да удължи човешкия живот „.

Въпреки че има нужда от още проучвания, все повече се забелязва общото между позитивната настройка и здравословния начин на живот, владеенето на емоциите и справянето с ежедневния стрес.

Независимо дали положителното мислене ни помага да живеем по-дълго или не, нищо не ни пречи да прекарваме времето си пълноценно и щастливо.