Октоберфест е отменен, но не за пръв път в неговата история

На 19 септември в Мюнхен трябваше да се открие празникът на бирата – Октоберфест. Но заради пандемията от коронавирусна инфекция през 2020-а той няма да се състои. Впрочем празникът е отменян 24 пъти в 210-годишната си история.

 

Два пъти заради холера

Коронавирусът не е първата напаст, подкопала не само здравето на жителите на Мюнхен, но и икономическото състояние на местните пивоварни. Преди COVID-19 Октоберфест е отменян два пъти заради епидемия: през 1854 г и 1873 година. И в двата случая заради холера. Първата общогерманска промишлена изложба, организирана в Мюнхен през юни 1854 г., станала истински катализатор за разпространението на страшната чревна инфекция. Затова се наложило Октоберфест да бъде отменен, което, разбира се, предизвикало недоволството на производителите на бира и други участници. Няколко месеца по-късно – през септември, в Мюнхен решили, че епидемията от холера е приключила. Принцеса Тереза, съпруга на краля на Бавария Лудвиг Първи, на чиято сватба дължи появата си мюнхенския празник на бирата, участвала в благодарствен молебен послучай отърваването от епидемията. Тя се заразила с холера и след няколко дни, на 26 октомври 1954 г, починала. През същата година холерата отнела живота на 3 хиляди жители на Мюнхен.

Заради войни и инфлация

Октоберфест не се е провеждал и през военните години. За пръв път празникът е отменен през 1813-а заради окупацията на Наполеон. Първата световна война също прекъснала празнуването – от 1914-а до 1918-а.

Между двете световните войни Октоберфест е отменян два пъти – през 1924 г и през 1925-а. Тогава заради хиперинфлацията по улиците на Мюнхен се виели опашки за стоки от първа необходимост. Хората били принудени да носят обезценените банкноти в кошници за бельо. Четиринадесет хил. марки – за две кафета, един милиард – за билет за театър. Подобно количество купюри не можел да поеме нито еден портфейл. За празнуване и бира, не можело да става и дума.

Следващата продължителна пауза в историята на Октоберфест настъпва през Втората световна война – от 1939-а до 1945-а. В следвоенните години пък се провеждали скромни тържекства. И едва през 1949-а мащабът на празника достигнал този от времето преди войната. Бирата се леела като река – по 100 хиляди литра на ден.

Заради терористичен акт – Октоберфест не е отменен, но е прекъснат

Мемориалната плоча в памет на жертвите на терористичния акт на Октоберфест през 1980-а.

Поредното трагично събитие в историята на празника на бирата става терористичният акт, извършен на 26 септември 1980-а. В 22:20 часа близо до входа избухва взривно устройство, загиват 12 души, десетки са ранени. Извършител на терористичният акт е екстремистът Гундолф Кьолер, който става 13-ата жертва на трагедията.  Празнуването на Октоберфест не е прекъснато, което по-късно е подложено на многобройни критики. През уикенда, след терористичния акт, празникът на бирата е посетен от около един милион души. Траурната церемония за загиналите се състои четири дни по-късно, на 30 септември, и този път Октоберфест е прекъснат. „Времето не лекува раните”, – казва една майка загубила сина си в тази трагедия. Пострадалите и роднините на загиналите се лекуват и възстановят в продължение на дълги години.

Октоберфест и коронавирусът

Показните конни надбягвания били традиция в първите години на Октоберфест.

През 2020-а Октоберфест беше отменен за пръв път в следвоенната история на Германия. Решението беше взето още през април, но местните пивовари и собственици на заведения, все пак таяха някакви надежди. В дните, когато трябваше да се празнува Октоберфест – от 19 септември до 4 октомври –  през тази година на жителите на Мюнхен и гостите на града се предлага да посетят празника „Wirtshaus-Wiesn”. И това не е опит Октоберфест да бъде заменен, а връщане към исконните традиции, считат организаторите. Първият Октоберфест бил празник по случай бракосъчетанието на Лудвиг и Тереза. Тържествата се вихрели из целия град. През деня на поляната, носеща името на Тереза, се провеждали показни конни надбягвания, а вечер гражданите се срещали в питейните заведения, за да празнуват и да танцуват. За тази година е предвидено нещо подобно, при спазване на социалната дистанция, разбира се.