Обори Тарантино – стани член на жури на Венецианския филмов фестивал

Баща ми беше инженер. Всичко сочеше, че и аз ще поема по неговия път. Но когато разбрах, че филмовите критици, които работят в Stanford Daily имат безплатни пропуски за филми, реших, че инженерството ще почака. Първо бях асистент критик, а после станах водещ критик на изданието. Безплатните пропуски промениха живота ми.

 

Роджър Корман.

Това споделя Роджър Корман, известният американски режисьор на „Нашественикът“ (“The Intruder”) (1962) и „Маската на Червената смърт” (“The Masque of the Red Death”) (1964).

И му вярваме – още повече, че да пишеш за това, което обичаш, е огромно удоволствие. Вярно, малко са режисьорите, които ще кажат като Джъд Апатоу („40-годишният девственик”, „Позабременяла”), че четат всички кинорецензии във вестниците, или като сценариста Даниел Клоуз, че си имат няколко любими кинокритици, на чиито критерии за качество се доверяват, макар и невинаги да са съгласни с оценката им.

Птицата Додо.

Уви, повечето режисьори са като Куентин Тарантино, който смята, че „интернет е унищожил кинокритиката и упражняващите тази професия са поели по пътя на птицата Додо“. Но ние сме оптимисти – вярваме, че историята на кинокритиката е на цикли и с нетърпение очакваме появата на новия Роджър Ебърт – прочутият американски кинокритик, първият носител на „Пулицър“ за филмова рецензия, имал „властта“ да пренарежда боксофиса.

Паметник на Роджър Ебърт.

Ето и възможност да възкликнем „Роди се звезда“ на кинокритиката – инициативата „27 пъти кино“ на „Европа Синемас“ съвместно с екипа на Дома на киното.

Чрез конкурс ще бъде избран „посланик“ на България в Младежкото жури на Венецианския филмов фестивал.

Венецианският филмов фестивал е най-старият кинофестивал в света и е един от най-авторитетните. Той ще се проведе във Венеция от 1 септември до 13 септември 2020 година.

Инициативата се нарича „27 пъти кино“, защото 27 млади киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) стават членове на журито в секцията „Giornate degli Autori“.

Всеки „посланик“ и участник в журито получава акредитация със специален достъп до прожекциите на кино-форума, както и покриване на разходите за пътя и нощувките.

А ето и изискванията: да сте киноман на възраст между 18 и 25 години, да владеете отлично английски, за да можете да обсъждате филми с останалите членове на журито, да пишете рецензии или ревюта и блог-статии. В конкурса се участва с видео селфи на английски език, с продължителност не повече от 30 секунди, в което кандидатът се представя – как се казва, от кой град и коя държава е. Видеото трябва да е във висока резолюция (Full HD: 1920 x 1080 px), с отличен звук. Да започва с: „Киното за мен е…“, нужно е да включва надпис с името ви и държавата – България. Да е забавно и оригинално!

Може да проверите как са се справяли кандидатите във Vimeo КАНАЛА на Europa Cinemas – https://vimeo.com/showcase/4645377

Малко технически подробности:

  • Трябва да бъде изпратен формулярът за кандидатстване (попълва се онлайн, изпраща се в pdf-вариант) https://form.jotformeu.com/EuropaCinemas/27TCForm2020, на английски език, на адрес [email protected] с тема на писмото VENICE Young Jury 2020, до 29 май 2020, 18.00 часа, когато е крайният срок за подаване на документи.

Документите се приемат на имейл адрес: [email protected]

Видео селфитата трябва да бъдат изпратени чрез Wetransfer.com

Лидо.

Ако вие сте посланикът на България:

  • Ще получите самолетен билет за Венеция.
  • Ще бъдете настанен на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала и ще получите акредитация, която ще ви осигури приоритетен достъп до прожекциите на филмите във „Венециански дни”.

А като член на жури ще имате невероятното удоволствие:

  • да изгледате всички филми, представени във „Венециански дни”, и състезаващи се за Наградата LUX за 2020 година;
  • да участвате в кръгли маси, обсъждания и дискусии със създателите на филмите и други гости;
  • да се включите в списването на блог, който е специално разработен за събитието, да пишете рецензии и постове за социалните мрежи на Europa Cinemas;
  • да бъдете активни посланици на Филмовите дни LUX, организирани в европейските държави след края на венецианския фестивал.

Стискаме палци и поздрави на Венеция!