Няма безучастни за „Нотр Дам“

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката „Нотр Дам“ ще бъде възстановена след разрушителния пожар. Събирането на средства вече започна. Френските участници в списъка на милиардерите на Forbes, някои големи компании, кметства и спортни организации също не останаха безучастни.

Семейството на френския милиардер Бернар Арно ще дари 200 млн. евро за възстановяването на църквата „Нотр Дам“ след опустошителната огнена стихия. Това се казва в изявлението на неговата компания LVMH, цитирано от агенция Reuters. „Семейство Арно и LMVH искат да изразят своята солидарност в това време на национална трагедия и ще окажат помощ за възстановяването на тази необикновена катедрала, която е символ на Франция, на нейното наследство и единство“, мотивират решението си от компанията.

Бернар Арно

Бернар Арно е четвърти в рейтинга на най-богатите хора в света според Forbes със състояние от 76 млрд. долара.

Още 100 млн. евро за реставрацията на катедралата отделиха милиардерът Франсоа Пино и синът му Франсоа-Анри Пино. Семейството притежава компанията Kering, на която принадлежи и бранда Gucci. „Тази трагедия порази хората в цяла Франция и зад нейните предели, всички, които ценят духовните ценности, – цитира изявлението на Пино Bloomberg. –  Изправени пред трагедията всички искат да върнат живота на този скъпоценен камък в нашето наследство колкото се може по-бързо“.

Франсоа Пино

Семейство Пино е на 30-а позиция в класацията на милиардерите на Forbes с богатство от 29.7 млрд. долара.

Със 100 млн. евро ще участва във възстановяването на „Нотр Дам“ и френският петролен гигант Total, съобщи нейният изпълнителен директор и председател на борда на директорите Патрик Пуяне.

Патрик Пуяне

Кметството на Париж ще отдели за реставрирането на катедралата 50 млн. евро, съобщава телевизионния канал BFM.TV. Други 10 млн. евро ще бъдат добавени от бюджета на региона Ил дьо Франс.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова членовете на законодателния орган да пожертват за възстановяването на храма една дневна заплата. „Моето сърце, като бивш жител на Париж, италианец и европеец, е ранено. Както и на всички нас от това, което се случи в Париж“, цитира политика Reuters.

Френската строителна компания Vinci предложи на останалите участници на пазара да обединят усилията си в рамките на общ спонсорски проект, за да започне възстановяването час по-скоро. „Частичното разрушаване на катедралата е безусловна трагедия. Дървените греди от ХІІІ в., които поддържаха покрива, вече не могат да бъдат заменени. Но онази част от „Нотр Дам“, която оцеля след пожара, трябва да бъде защитена“, се казва в изявлението на компанията.

Материална помощ обеща и президентът на професионалната футболна лига във Франция Натали Боа дьо ла Тур. Тя не уточни сумата , казвайки само, че обемът на помощта ще бъде обсъден с играчите.

На трагедията реагира и британският милиардер Ричард Брансън. „Много е тъжно да видиш пожара в „Нотр Дам“, една от най-великите забележителности в света. Надявам се, че всички, които сега са в Париж, ще се погрижат един за друг“, написа той в Twitter.