Няколко причини да обичаме Колин Фърт

Днес празнува рождения си ден най-изтънченият актьор на британското кино.

На 10 септември навършва 54 години един от най-романтичните и изтънчени актьори на британското кино Колин Фърт. Той е истински джентълмен, сякаш излязъл от страниците на романите на Джейн Остин и сестрите Бронте. Не е за чудене, че често му предлагат да играе роли на британски аристократи. Затова го и обичаме. Но има и други причини.

Защото има „Оскар“

Хиляди почитателки в света считат Колин Фърт за най-добрият актьор в света. И това е приятно. Но когато този факт е признат от Американската киноакадемия е двойно по-приятно. Колин Фърт получи зветната статуетка през 2011-а за ролята на крал Джордж Шести. Лената „Речта на краля“ беше оценена високо от критиците. Освен „Оскар“-а, актьорът получи за същата рола и „Златен глобус“.

Защото е много красив

Никой, никога не се е съмнявал в красотата на Колин Фърт, достатъчно е просто да го погледнете. Очевидното бе признато и от списание People, което през 2001 г. включи актьорът в класацията на 50-те най-красиви хора в света.

Защото е сексапилен

Въпреки безбройните роли, които е изиграл, зрителките в цял свят са запомнили Колин Фърт най-вече като мистър Дарси. За пръв път той се появи през 1995-а в екранизацията на романа на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“. През целия филм актьорът едва ли изрича повече от няколко дузини думи, изразявайки емоциите си само с поглед. Но очарованата от господин Дарси публика едва ли си дава сметка за това  докато следи със затаен дъх случващото се на екрана. А на него има какво да се види. Сцената когато мистър Дарси излиза от езерото с мокра риза е призната за „един от най-незабравимите моменти в историята на британската телевизия“. След този филм Фърт стана звезда, получавайки едновременно титлата „секссимвол на британското кино“.

За втори път Колин Фърт стана мистър Дарси през 2001 година във филма „Дневникът на Бриджит Джонс“, къде изигра ролята на Марк Дарси.

Защото  е примерен съпруг

Колин Фърт е представител на изчезващия в актьорската гилдия вид „примерен съпруг“. Вече 17 години той е женен за Ливия Джуджоли, италиански продуцент и ражисьор. С всяка изминала година отношенията им сякаш стават още по-хармонични.

Защото обича децата
От брака си с  Ливия актьорът има двама сина – Лука и Матео. От първия си брак с актрисата Мег Тили Фърт също има  син – Уилям Джоузеф Фърт, с когото актьорът продължава да поддържа връзката. Не забравя и децата на Тили, за които се е грижил известно време.

Защото има литературен талант

Малцина знаят, че през свободното си от снимки време Колин Фърт пише художествена проза.

Защото е добър и милосърден

Колин Фърт активно се занимава с благотворителност. Актьорът се застъпва за правата на политическите бежанци и е посланик на организацията Oxfam America, която оказва помощ на развиващите се страни. През есента на 2011-а актьорът дори заложи себе си на търг. Спечелилият получаваше възможността да отиде на приятелска или романтична (взависимост от пола) среща с него. Всички приходи от наддаването отидоха във фонда на организацията.

Защото има звезда
Звезден, но не и „звездеещ“: На 13 януари 2011-а актьорът получи звезда на Холивудската алея на славата. В този важен момент дойдоха да го подкрепят приятели, роднини и, разбира се, любимата му съпруга, на която актьорът посвети  отличието.

Ето няколко фрази, разкриващи какво мисли Колин Фърт за професията си, за славата и за семейството.

„Израснал съм сред американци и до голяма степен се чувствам американец. Това звучи странно, защото за всички изглеждам като квинтесенцията на британеца“.

„Актьорството не се учи. Или си добър, или не“.

„Не съм на възраст, когато могат да ме съблазнят. И нямам идея как бих съблазнил жена. В крайна сметка мъжете не знаят какво искат жените, те могат само да гадаят“.

„Спомням си, че сложих автографа си върху обувка, но съм по-изненадан от друго. Най-удивителното е, че получавам писма от фенове, в които ми изпращат рисунки на мои герои, направени от деца. Толкова е трогателно. Ужасно съм изненадан и от хора, които ми изпращат свои вещи, например чорапи. Добре е, ако са чисти“.

„Книгите ни помагат да намерим отговори, които преди са били в състояние на покой. Вярвам, че да имаш такава възможност е ценен дар. Аз не просто реагирам  на гледната точка на автора. Радостта, която ми носи книгата, е моя. Тя идва от мен“.

„Въпреки факта, че все още има хора, които могат да ме зашеметят с едно движение на миглите, те изобщо не могат да достигнат жена ми. Може би е повърхностно, но фактът, че имам толкова красива съпруга, прави живота ми много по-лесен. За мен тя е най-красивата жена в света“.

„Ако сте обзети от желанието да живеете сами, опитайте се да го направите. Но не се записвайте за отшелник“.

„Честно казано, не  мога да чета и най-прекрасните статии за себе си. Кръвта изстива във вените ми. Бих предпочел животът и кариерата ми да бъдат разчленени, след като и двете приключат“.

„Никак не ми харесва, когато хората не разбират нуждите на другите“.