Новият Дубай: Саудитска Арабия отваря границите си за туристи

Саудитска Арабия се отваря за чужденците – властите на страната обявиха, че са готови да издават туристически визи. След като цените на петрола паднаха, те решиха да спасят икономиката чрез туристическата индустрия. Разказваме как Саудитска Арабия се опитва да се превърне в Обединените Арабски Емирства.

 

Саудитска Арабия планира да започне издаването на туристически визи на чуждестранни пътешественици от 27 септември 2019-а. Това съобщи изданието Arab News, позовавайки се на източници в правителството. Властите ще издават разрешения за престой от 90 дни на граждани на 50 държави. Таксата за виза ще бъде около 120 долара.

Страната, която дълго време беше невъзможно просто да посетиш и да разгледаш, се надява да привлече туристи. За месец септември в кралството са предвидени  мащабни мероприятия, на които водещи международни експерти в областта на пътуванията и туризма тържествено ще представят основните забележителности на държавата. Властите са подготвили голяма маркетингова кампания за популяризиране на Саудитска Арабия като туристическа дестинация на международния пазар.

Експертите предполагат, че визите ще бъдат издавани по електронен път – през 2018-а на чуждестранни участници в някои големи събития в кралството бе разрешено да получат визите си онлайн.

Саудитска Арабия винаги е била считана за полузатворена държава за чужденците, но през 2016-а заради спадащите цени на петрола правителството реши да диверсифицира  икономиката на страната. Властите смятат, че развитието на туризма може да помогне значително за подобряване на благосъстоянието на страната през следващото десетилетие. Според експерти до 2030-а делът на туризма в брутния вътрешен продукт на Саудитска Арабия може да достигне до 10%, а приходите от него да надхвърлят 100 млрд. долара годишно.

По крайбрежието на Червено море вече се работи активно за изграждането на нови курортни зони. Туристически обекти се строят  в историческия регион Алула и в Кидия, а в близост до столицата на Рияд се създава град на развлеченията.

Имад Дамра, управляващ директор на Colliers Saudi Arabia, също мисли, че въвеждането на визи за чуждестранни туристи ще има положителен ефект: „Това ще промени правилата на играта за туризъм, отдих и развлечения в Саудитска Арабия.  И не само ще стимулира пристигането на нови хора, но и ще подобри живота на онези, които вече са решили да дойдат.“

Дамра вярва, че Саудитска Арабия може да заеме своето място в световния туристически бизнес. Според него всяка туристическа дестинация има своя привлекателност, защото хората посещават с еднакво желание Флорида или Дубай, например.

Засега гражданите на повечето страни в света могат да идват в Саудитска Арабия само за да работят, да учат или да посетят роднини. Кралството се посещава и от поклонници,  но броя им се определя спрямо квотата за всяка държава.  Жените могат да влизат в Саудитска Арабия само ако са придружени от роднина от мъжки пол или при условие, че бъдат посрещнати на летището от спонсора на пътуването им.

Момичета под 30 години се допускат в страната с изключителна предпазливост, защото те  най-често решават да останат в страната за постоянно пребиваване.

Властите могат да ви откажат достъп заради вероизповеданието ви – последователите на религии различни от исляма и християнството се приемат трудно в кралството, а атеизмът се счита за тежко престъпление. Ако документите на желаещия да влезе в Саудитска Арабия съдържат доказателства за изповядване на еврейска религия или в чуждестранния му паспорт фигурират израелски визи, те изобщо няма да бъдат разгледани.

В страната не се допускат и хора, чийто външен вид не отговаря на мюсюлманските стандарти. Не е необходимо да носите местните национални дрехи, но е по-добре да прикриете  татуировките и пиърсингите,  да се въздържате от ярки цветове на косата или от авангардни  прически.