Нова забрана за туристите в Тайланд

Международният аеропорт на Пукет, един от най-популярните тайландски острови, разшири зоната за забрана за туристически селфита върху обществен плаж.

Плажът Май Као, който се намира в северозападната част на Пукет, неофициално е получил името „летищния“, заради близостта му до пистата на международния аеропорт на острова. За съжаление на пилотите, много от туристите смятат за добра идея да си направят снимки на фона на приземяващите се самолети, които описват малка дъга над плажа. Най-често курортистите позират с разтворени ръце на фона на пясъчния плаж и океана, докато самолетите прелитат на близко разстояние над главите им.

Тайланд, Пукет

Ръководството на международното летище, обаче, смята  че тази близост лесно може да стане фатална и квалифицира  поведението на отчаяните любители на силни усещания като „намеса в организацията на въздушното движение“. Във връзка с това местните власти решиха да приемат нов закон, според който на плажа ще се появи 9-километрова зона забранена за туристи. Вицепрезидентът на летището обясни пред журналисти, че целта на мярката е пилотите да не се разсейват от ставащото на земята. По думите му нощните снимки, особено с дронове,  са друга голяма  опасност, защото светкавиците им може да заслепят намиращите се в пилотската кабина.

Онези, които игнорират новите правила може да се озоват зад решетките за дълъг срок. Взависимост от решението на съда признатите за виновни в заплаха за сигурността на самолет в Тайланд може да получат присъда от 5 години до доживотен затвор. В отделни случаи законодателството на страната предвижда най-висшата мярка на наказание.

Новият закон за безопасността на полетите вече има своите критици. Някои от тях изтъкват, че решението да се затвори част от обществен плаж, на който може да отиде всеки желаещ, е изключително непрактично. Един от челновете на Асжоциацията на туристите отбелязва че също е правил снимки на „летищния плаж“ и изрази съмнения по повод решението на ръководството на аеропорта: „Не мисля, че летището може да блокира влизането на плажа, защото той не е част от пистата му“. Да не говорим, че новият закон едва ли ще повлияе на желанието на туристите да сиправят снимки за спомен от почивката. Което означава, властите трябва да сложат патрули в потенциално опасните зони.