Норвежка философия за живот измести датското „хюге”

Само до преди няколко години в цял свят бяха полудели по датската философия на живот, наречена „хюге”. Тя се изразява в това да „правиш това, което душата ти иска” – да се събереш с близки и приятели; да пиеш топло какао или греяно вино пред камината, увит в одеяло, с ароматни свещи наоколо, докато навън вие страшен вятър и камъните се пукат от студ.

 

 

Днес, в условията на пандемия, датското „хюге” отстъпи пред норвежката философия на живот „фрилуфтслив” (friluftsliv). В буквален превод означава „свободен въздух на живота“. За първи път това словосъчетание се среща в поемата „Във висините“ на норвежкия драматург Хенрик Ибсен. Лирическият герой напуска дома си и отива да живее в планината, за да открие себе си и отговорите на най-същностните за живота му въпроси.

По-късно и норвежкият полярен изследовател, философ и дипломат Фритьоф Нансен посвещава цяла книга на живота под открито небе и в хармония с природата. Тя носи заглавието „Frilufts-liv“ и от онзи момент нататък започва постепенно да се налага в съзнанието на норвежците.

„Фрилуфтслив” не е просто разходка в парка или пикник край езерото. Това е начин на живот, при който човек се стреми да живее сред природата и да се концентрира върху впечатленията и усещанията, които тя му предлага. Там – под открито небе, сред гори и заснежени скали, човек не изпитва притеснения и тревоги. И се чувства свободен – без технологични джаджи и светска суета.

Норвегия се слави като страна, в която социологическите проучвания отчитат, че хората се чувстват щастливи. Причините за това са много, но експерти отдават голямо значение на факта, че норвежците прекарват голяма част от деня си на открито. За тях е неписано правило, че трябва да се стремят да прекарват колко се може повече време сред природата.

Те търсят щастието и удоволствието в гори и долини – извън стените на уютната всекидневна. Привържениците на този начин на живот са критични към датското „хюге” и дори към шведското „лагом” при което основният стремеж е да постигнеш хармония само с толкова, колкото ти е „напълно достатъчно” – „с точно толкова, колкото ти е необходимо”. Аргументите на критиците са следните: „хюге” и „лагом” са станали част от маркетингова стратегия да продаваш определен вид стоки. При „хюге” лансираш на пазара плетени пуловери, кифлички и какао, а при „лагом” – мебели от рециклирани материали. При „фрилуфтслив” – поне засега – е невъзможно да отидеш в магазина и да си поръчаш живописно и вдъхновяващо преживяване сред природата.

Традиционно „фрилуфтслив” се свързва с преходи в планината, риболов, спане в хамаци, бране на плодове и билки, прекарване на вечерта край огъня. Тези занимания обаче не са в сърцевината на философията.

„За норвежците важното не е какво правите, а къде сте” – обяснява Ласе Хаймдал, генерален секретар на Норвежката асоциация на организациите за отдих на открито. Хаймдал, който поне три пъти седмично практикува „фрилуфтслив”, подчертава, че това е добър начин да се справиш със стреса, че това е част от културата на норвежците, която накратко представлява търсене на спасение сред природата.

Тази философия е станала особено популярна през 2020 г. заради пандемията. От март насам всеки трети норвежец прекарва повече време от обичайното сред природата.

В „Инстаграм” се появиха милиони хаштагове freeluftliv. Понятието се появи и в две трети от приложенията за запознанства в Норвегия. И това е разбираемо – и заради ограничения риск от заразяване на открито, и заради спазваната дистанция между хората.

Чистият въздух се отразява благотворно върху имунитета и върху цялостното психично здраве на човека.

Не на последно място по време на пандемията идеята за живот сред природата се оцени положително и в други държави – не само в Норвегия. В САЩ бе регистриран бум на къмпингуващите. В Латвия площадите се превърнаха в огромни кафенета на открито. В Индия учителите излязоха на улицата да преподават уроците си.

Единственият проблем е, че с настъпването на зимата подобни практики ще започнат да се наблюдават все по-рядко. Но норвежците ни съветват: „Замислете се – няма лошо време, има неподходящи дрехи”. Но дори и да си облечете най-страхотното водо и ветроустойчиво яке, дори и да си обуете най-топлите термо чорапи, ако не сте настроени „фрилуфтслив” – няма да се чувствате добре.

А настройката „фрилуфтслив” означава да се научите да виждате уникалните предимства и красота на всеки сезон, и да ги почувствате под открито небе.