Noble M600 Carbon Sport – малка, лека и бърза

Noble M600 се предлага в три спецификации: стандартната, която използва корпус от фибростъкло; Carbon Sport, с корпус от въглеродни влакна и Speedster, който по същество е подобрена версия на предходната.

 

Всеки автомобил се изработва ръчно от екип от 20 работници в предприятието на компанията в Лестършир (Англия). Колата използва стоманена опора и алуминиево шаси, което е същото, като при неуспешният проект M15. Стандартният модел използва въглеродни влакна за най-важните компоненти на автомобила и това му позволява да има тегло от едва 1250 кг., въпреки че при тестването стандартният модел е тежал 1 305 килограма.

Спортната кола е снабдена с 4.4 литров V8 двигател на Yamaha, с който е оборудван и Volvo XC90 и S80. Моторът използван в Nobel M600 се произвежда от Motorkraft (САЩ) с двигатели от двойно турбо Garrett AiResearch, с променливо усилване. Това позволява на купувача да избира от променлива мощност варираща от 450 к.с. до 670 к.с. чрез превключвател, присъстващ на таблото за управление. Двигателят разполага и с електронно впръскване на гориво MoTeC M190 и Injector Dynamics ID725. Има коефициент на сгъстяване 9.50: 1.

Интериорът на колата има стандартна тапицерия с двойно гланцово покритие от въглеродни влакна. Купувачите могат да избират между кожа, велур, тапицерия с карбон, заедно с плетена дървена тапицерия и вълнен килим. Превключвателите и инструментариумът са по поръчка на M600, въпреки че някои компоненти са споделени с моделите Jaguar и Aston Martin. Автомобилът е оборудван с регулируема кормилна колона и седалка на водача, докато педалите са изместени вляво. Педалите се регулират в зависимост от предпочитанията на собственика, за да се осигури добра позиция за шофиране.

Акцентът на интериора е копчето за управление на мощността на двигателя, подобно на копчето Manettino на Ferrari, позволяващо на водача да избира от променлива мощност на двигателя до различно налягане за усилване на турбото. Базовата версия на автомобила струва 320 хил. долара и е сред най-редките екземпляри по пътищата.