Никога не казвайте това по време на интервю за работа

Постарайте си да не използвате тези фрази по време на събеседването, за да не стопите шансовете си да ви наемат на работа.

„Компанията, в която работя е ужасна“

Шефът ви може да е истинско чудовище, а офисът ви да се намира в ужасна промишлена зона. Но ако искате да получите добра работа, не се оплаквайте по време на интервюто. Това само ще навреди на шансовете ви да се отървете от непоносимите условия. Никой не иска да слуша мрачни разкази  за това, колко зле се чувствате. Постарайте се да превърнете отзивите си в позитивни, например – разкажете как се опитвате да преодолявате трудностите.

„Може ли да отложим днешната среща?“

Времето е ценно за всеки човек. Така че, ако няма реална форсмажорна ситуация, в никакъв случай не искайте промяна на часа, определен за интервюто. Промените в последната минута не само показват липса на отдаденост към работата, но и създават впечатление за недостатъчен интерес към свободната позиция или компанията. Същото важи за закъснението, затова ако установите, че няма да успеете за срещата, веднага напишете съобщение или писмо с обяснения и извинение.

„Ако не получа отговор до петък, ще приема друга оферта“

Разбира се, че чакането на отговор от компания може да бъде изключително досадно. И все пак, опитите за поставяне на ултиматум в пасивно-агресивна форма никога не е завършвали с успех. Ако избирате между две компании и трябва да вземете решение, напишете имейл. Обяснете с прости думи, че предпочитате съответната работна позиция, но че наистина ще оцените получаването на бърз отговор, ако това е възможно.

„Мога да започна по всяко време, но скоро ми предстои отпуск“

Вярно е, че не можете да избирате кога да бъдете поканени за интервю. Но работодателят не е готов да чуе, че кандидатът ще излезе във ваканция веднага след като пристъпи към новите си задължения. Това може да го тласне към решение, което не е във ваша полза. Помислете дали можете да отложите отпуска си за друго време. Ако твърдо сте решили да отидете на почивка, това може би не е най-подходящия момент да търсите работа.

„Исках по-висока позиция, но засега ме устройва и тази“

Ако сте били поканени на интервю, вероятно работодателят е преценил, че сте подходящ кандидат за конкретна свободна позиция и компанията. Разбира се, че всеки иска да расте в кариерата. Работодателят също очаква кандидатът да е енергичен и целенасочен, но не и да възприема трудовия си ангажимент като временна спирка. Такъв кандидат ще побърза да напусне, ако не му предложат повишение, или ще потърси нещо по-подходящо.