Никълъс Кейдж: От холивудската топлиста до краля на видеофилмите

Почти никой от последните му филми не е излязъл по кината, но носителят на „Оскар“ Никълъс Кейдж продължава да влага душа и сърце в ролите си. Каква е еволюцията, която настъпи в известния актьор?

 

Преди двадесет години Никълъс Кейдж бе един от най-добре платените актьори в Холивуд. Когато бе на филмовия фестивал в Берлин, където бе представен трилърът 8 мм (1999) на режисьора Джоел Шумахер, се чу коментар от страна на журналисти, че с неговите хонорари от по 20 милиона долара могат да бъдат направени не един, а няколко европейски филма.

Кадър от „Да напуснеш Лас Вегас“.

„Такива са цените на пазара – нищо повече“, промърмори Кейдж. Режисьорът Шумахер го защити веднага: „Кейдж получава само това, което заслужава. Никой в Холивуд не плаща подобни суми без причина. Ако можехме да намерим човек, който да изпълни задачата като него, но за по-малко пари, бъдете сигурни, че щяхме да наемем него.“

По онова време Никълъс Кейдж е спечелил „Оскар“ за „Да напуснеш Лас Вегас“ (1995) и снима еднакво успешно екшъни, комедии, романтични и драматични филми.

И никога не е един и същ в превъплъщенията си. „При него не знаеш как ще завърти ролята. Има актьори, при които, ако си гледал една или две роли, по-нататък им знаеш хватката – знаеш им маниерите, можеш да очакваш как ще го изиграят. Но при Никълъс Кейдж това е изненада – всеки персонаж е изграден по уникален начин“, казва продуцентът Джери Брукхаймър.

През годините Кейдж работи с топ режисьори: Дейвид Линч, Вернер Херцог, Алън Паркър, Оливър Стоун, Спайк Джоунз, Джон Ву, братята Коен и чичо му Франсис Форд Копола. В началото се вдъхновява от Джеймс Дийн, споделяйки саморазрушителното му непокорство. Но Дийн остава в историята само с три филма. Кейдж има около стотина и споделя, че иска да стигне границата от 150 филма.

През последното десетилетие Кейдж претърпя странна трансформация. От топ холивудски актьор той се превърна в краля на видеофилмите. Докато някога филмите му, продуцирани от Брукхаймър, се гледаха от десетки хиляди още в първите дни, когато бяха пускани на голям екран, то сега по-новите му филми изобщо не могат да се видят по кината. Още преди кризата с COVID-19 проектите му са само видеофилми. И както някои критици отбелязват – той снима филми със скоростта, с която кокошките, отглеждани в клетъчни батерии, снасят яйца. Само през 2019 г. е участвал в шест филма. За последните шест години се е снимал в 37 заглавия, като повечето от тях са нискобюджетни трилъри или научно-фантастични драми, които струват само част от хонорара, който някога е получавал за една роля.

Някога излизането на филм с участието на Никълъс Кейдж бе голямо събитие – днес тези филми се появяват без фанфари, а дори и филмовите критици не ги забелязват.

Обяснението, естествено, се свързва с финансовите му проблеми, добре описани от журналистите. Твърди се, че той е „профукал 150 млн. долара“ за къщи, коли, екзотични острови, замъци в Европа, разводи. Освен това колекционира прескъпи черепи на динозаври, живи питони и октоподи. „Най-много влагам в недвижими имоти, но медиите обичат да поукрасяват и да разказват легенди“, лаконично коментира Кейдж.

Според някои кинокритици Никълъс Кейдж умишлено унищожава таланта си, поел по пътя на приятеля си Джони Деп. Но от друга страна феновете му са щастливи, че могат да изгледат толкова много филми с любимия си актьор. Кейдж не е суетен перфекционист ала Даниъл Дей-Люис, който прекарва години наред в подготовката за дадена роля. Кейдж действа някак инстинктивно и скача с главата напред.

Никълъс Кейдж твърди, че той убедил Джони Деп да се посвети на киното.

„Не се притеснявам, че снимам много филми. За мен това е повече от финансов плюс – представям си как зрителите ми си стоят у дома, гледат някой филм с мое участие, а след това си казват – а какъв е следващият му проект и имат възможност и следващата вечер да си осигурят забавление“.

През годините Кейдж има и нелепо ексцентрични изпълнения, но дори и неговите недоброжелатели признават, че той никога не е скучен. Един от режисьорите работил с него в последно време признава: „Кейдж е запален киноман, който обича да снима филми също толкова, колкото и да ги гледа“.

В един от последните си филми Kill Chain – заснет по строг график в колумбийската столица Богота, Кейдж играе Араня – собственик на бар и портиер в мръсен хотел. Той е насилник, който не може да намери покой. Режисьорът е впечатлен – още преди снимките Кейдж знае сценария по-добре от него. Освен това има енциклопедични знания, ненаситен е – чете всичко – от кинотеория до история – и има някои предложения – корекции по сюжета, които се оказват много на място. „Когато започнах да монтирам, си дадох сметка, че той ми е дал пет пъти повече, отколкото съм си мислел по време на снимките“ – не спира с хвалбите режисьора. Кейдж дори сам си прави каскадьорските изпълнения и умело борави с всякакви оръжия.

Кейдж не лъже публиката си – докато други актьори понякога стават прекалено самоуверени с натрупания опит, той се хвърля във всяка нова роля със същата безразсъдна енергия, която влага в началото на кариерата си.

Кадър от Kill Chain.

Но Никълъс Кейдж едва ли тази година ще успее да снима шест филма – засега е „отметнал“ анимационен филм – Hellfire на Netflix, в който озвучава дракон, но има и още няколко проекта. Когато гладът му за нови роли престане да бъде толкова изгарящ, колкото досега, феновете му ще имат една от най-богатите колекции от актьорски превъплъщения в историята на Холивуд.