Неразгаданите тайни на картините

Шедьоврите на световната живопис крият много загадки. И до ден днешен  много тайни  – от „кодът на да Винчи” до прекрасната непозната на Крамской – не са разгадани и въпросите си остават открити…

 

Фалшива обеца?

„Момичето с перлената обеца” е един от най-известните щедьоври на нидерландския живописец Ян Вермеер. Картина е била създадена през 1665 година. Не е ясно кого е изобразил художника, но основната загадка не е в това. Обецата е твърде голяма. Натуралните перли не са такива, а по онова време не са се отглеждали култивирани. Може би става дума за седеф? Освен това е съвсем неразбираемо на какво се държи обецата на ухото на момичето.

Какво крие завесата?  

Още едно платно на Вермеер и още една загадка. От кого „Момичето четящо писмо до отворен прозорец” е получило посланието? От майка си? От любимия? И каква роля играе очевидно излишната тежка завеса, заемаща едва ли не една трета от площта на картината? Рентгеноскопско изследване на платното показва, че завесата се е появила по-късно, за да скрие изображението на купидон – голия посланик на любовта, зад гърба на момичето. Значи все пак писмото е от любимия…

Известната „Неизвестна”?

Веднага след като картината на Иван Крамской „Неизвестна” се появява на изложба през 1883 г., започват да разпитват художника коя е прекрасната непозната. Той така и не казва името й. Според една от хипотезите това е княжна Екатерина Долгорукова, морганатична съпруга (морганатичен се нарича бракът между аристократ и жена с по-нисък ранг) на император Александър Втори. Според друга версия това е бивша селянка, омъжена за дворянина Бестужев.

Бременна ли е Мона Лиза?

Загадъчната усмивка на Мона Лиза е легендарна. Но това не е единствената тайна на прочутата картина. Възможно е на нея Леонардо да Винчи да е изобразил бременната Джоконда… Погледнете скръстените ръце, прикриващи закръгленото коремче. Търсения в архивите показват, че съпругата на търговеца на коприна Лиза дел Джокондо, наистина е била бременна, когато Леонардо е рисувал портрета й. Може би затова се усмихва?

Колко са портретите?

Този необичаен портрет е нарисуван от австрийския художник Йоханес Гумп през 1646 г., когато е на 20 години. Колко са изображенията на него? Две? Три? Самият Гумп е нарекъл картината просто „Автопортрет”. Но как ли не я наричат днес „Двоен потрет”, „Троен потрет”… Вероятно оптималният вариант е „Автопотрет с огледало и статив”. Или?

Китарист или кърмачка? 

През 1903 г., когато е нарисувана творбата „Старият китарист”, картините на 22-годишния Пикасо не били популярни и той бедствал. Ако се вгледате внимателно в наведената глава на китариста, между ухото и шията му ще видите лице на жена. Причината е, че под първия слой бои има друга картина на кърмачка с дете и крава с теленце. За да икономисва Пикасо рисувал нови творби върху старите си платна. Дали пък светът не се е лишил от още един негов шедьовър?

Кога тя ще се обърне?   

А това е работа на съвременния немски художник Герхард Рихтер – потрет на дъщеря му Бабет, която в семейството наричат Бети. Или по-точно можем да го наречем антипотрет? Ние не виждаме лицето на Бети, тя се е обърнала именно защото не иска да го видим. В музея хората дълго се застояват пред картината и чакат кога Бети ще се обърне…