Непримиримата Сара Блейкли

Сара Блейкли, основателка на бранда Spanx и филантроп, се ръководи от едно просто правило: „Забавлявай се докато печелиш, забавлявай се докато харчиш, забавлявай се докато споделяш.“

Как да превърнеш 5 хил. долара в 1 милиард? Четиридесет и седем годишната милиардерка Сара Блейкли, родена в Клиъруотър, щата Флорида, със сигурност знае отговора на този въпрос. Но преди това днешната преуспяла бизнесдама се провалила два пъти на встъпителния тест LSAT за юридическите факултети, оказала се неподходяща за ролята на Гуфи в Дисниленд  заради ниския си ръст  и в продължение на много години се опитвала да продава факс машини. Случвало се да я извеждат принудително от офисите, да късат визитките й и да ги хвърлят в лицето й. Продажбите й вървели с променлив успех, но по-голям тренинг за бъдещия милиардер трудно може да се измисли. В свободното време момичето упражнявало остроумието си в любителски стендъп шоута  и както може да се предположи, не било много забавно.

Сара Блейкли, основателка на бранда Spanx и филантроп

Късметът дошъл при 27-годишната Сара през 1998-а, когато се оказала пред изключително сложната задача – как да изглежда безупречно в новите си прилепнали бели панталони. Тя, разбира се, би могла да обуе стягащ чорапогащник, но тогава щяла да извърши един от най-ужасните модни грехове, съчетавайки го със сандали. Тогава й хрумнало да отреже издайническата долна част на чорапогащника. Сара блестяла с безупречния си силует през цялата вечер, а на следващия ден вече търсела в интернет информация как да регистрира сама патента си, защото нямала пари за юристи.

Младата жена вложила в идеята си всичко, с което разполагала – 5 хил. долара. В продължение на цяла седмица обикаляла фабриките със собственоръчно изработен прототип на стягащо бельо и навсякъде я отпращали. Но нима някакви си десет отказа можели да отчаят довчерашния продавач на факс машини? В края на краищата на едно от местата проявили съчувствие и се съгласили да й помогнат.

Когато се стигнало до продажбите, новоизпеченият изпълнителен директор на компанията Spanx проявила невероятна упоритост. Сара прекарала две години в първата търговска верига, която се съгласила да предлага стоките й – Neiman Markus, като обучавала продавачките, разговаряла с клиентките и непрекъснато местела своето коригиращо бельо от най-далечния ъгъл по-близо до касата. Още през първата година продажбите достигнали 4 млн. долара.

След две години Опра Уинфри обявила, че Spanx е любимият й продукт на годината, и поканила Сара в своето шоу. За по-добра реклама не можело и да се мисли, така че през 2011-а печалбата на компанията и достигнала 250 млн. долара. В резултат 41-годишната Сара станала най-младият милиардер в света, започнал от нулата, и продължава да е собственик на 100% от акциите на фирмата си.

Сара Блейкли и Опра

Днес името Spanx се е превърнало в нарицателно, а самата компания е сред най-големите производители в света не само на коригиращо бельо, но и на дамски и мъжки дрехи. Годишната й печалба е около 500 млн. долара, а географията на продажбите включва над 50 държави.

Друга сфера, в която Сара Блейкли влага време и усилия, е да окуражава дамите по-често да рискуват, създавайки собствен бизнес. През 2013-а тя стана основен кредитор на Grameen America – организация, която отпуска микрокредити за жени. Милиардерката участва  и в журито на реалити шоуто Shark Tank, където прохождащи фирми се опитват да привлекат инвестиции от звездни акули в бизнеса. Един от тези проекти е Alice’s Table за майсторски класове по цветарство. Личните инвестиции на Сара в компанията са 250 хил. долара, срещу които притежава 10-процентен дял.

Неотдавна тя обедини усилията си с най-богатия човек в света Джеф Безос, като вложи пари във фонда Rise of the Rest. Основната му цел е да подкрепя новосъздадени фирми извън Ню Йорк, Бостън или Калифорния, където така или иначе отиват 75 на сто от всички американски венчърни инвестиции. Вложенията във фонда, чийто сегашен размер е 150 млн. долара, ще бъдат разпределяни до 1 млн. за една компания  и ще се управляват от съоснователя на медийния конгломерат AOL Стив Кейс.

През 2013-а Сара Блейкли стана първата жена милиардер, която се присъедини към движението Giving pledge, организирано от Бил и Мелинда Гейтс, завещавайки половината от състоянието си за благотворителност. След като пожертва 20 млн. за филантропия, неотдавна милиардерката обедини усилията си с Центъра за граждански инициативи, влагайки още 300 хил. долара в осем женски проекта, решаващи социални проблеми. Печалбата от два от тях надхвърли 1 млн. долара. Първият – Goodr, предоставя на нуждаещите се непродадена храна от магазини и ресторанти, а вторият – TILA Studios, подпомага тъмнокожите жени да развиват талантите си в изкуството.

Впрочем Блейкли инвестира и в неща, които са далеч от подкрепата на жените и предприемачеството. Заедно с Антъни Реслър,  съосновател на фонда Apollo Management, тя купи баскетболния тим Atlanta Hawks. Съпругът й – предприемачът Джеси Ицлър, който записва и рап албуми под псевдонима Джеси Джеймс, е почитател на отбора от 2008-а, когато младоженците се установяват в Атланта.