Необитаем ирландски остров търси своите авантюристи

„На самотен остров ще те потърся“ пееше преди повече от двадесет години Искрен Пецов и завършваше с думите: „Сега е време да те открия“. Горе-долу в подобен дух е обявата в Tуитър на туристическия център на ирландския остров Грейт-Бласкет. Авторите ѝ сякаш съвсем сериозно ви задават въпроса – кого и какво ще вземете на самотен остров?

Този въпрос вече не е само част от игрите на психолози и социолози и реално гласи:

„На отдалечен ирландски остров се търси семейна двойка или двама приятели, които да живеят там и да поддържат няколко ваканционни къщи и кафене.“

Те ще бъдат единствените постоянни жители на острова Грейт-Бласкет – най-големият в архипелага Бласкет, намиращ се в западната част на Ирландия. Но в разгара на туристическия сезон, който започва от 1 април, тази година, и приключва през октомври, посетителите могат да достигнат и 400. Островът е живописен, с изключително красива дива природа. Някога на него са живеели 160 души – рекордният брой жители, които са го населявали. Днес няма кореняци, но след като няколкото постройки са реконструирани и обновени, привлича немалко на брой туристи. А на тях, освен девствена природа, им се предлагат и романтика на свещи, и приказни вечери около огньовете.

Ако вие се отзовете на обявата (за целта е оставен имейл [email protected]) и ви одобрят, няма да се нуждаете от квартира и храна – такива ще ви бъдат осигурени. А заплатите ще се обсъждат по време на кандидатстването.

Но се подгответе психически, защотона изумрудения остров няма нито електричество, нито топла вода, нито WiFi. Внимание – водата, която става за пиене, е „ограничена“, както пише в обявата.

Все пак има вятърна турбина, която генерира достатъчно електричество, за да можете да си заредите телефона, с който да се свържете с шефа и близките си.

Въпреки тези робинзоновски условия, ще имате конкуренция от авантюристи – само за шест дни близо 7000 кандидати са се отзовали на обявата.