Неискрената усмивка е вредна за здравето

Фалшивите емоции влияят негативно върху организма ни и засилват риска от алкохолизъм. Това показа скорошно изследване, публикувано в Journal of Occupational Health Psychology, проведено от учени от университетите в щата Пенсилвания и в Бъфало сред 1500 американски служители. Заключението на доклада е, че хората, които са били принудени постоянно да общуват с хора и да потискат емоциите си, симулирайки фалшивото дружелюбие, са били по-склонни да разпускат след тежкия работен ден с алкохолни напитки.

Фалшивото дружелюбие уморява. По-сложно е да се симулира добро разположение към човек, който ви е неприятен и който бихте искали никога повече да не срещате„, отбелязват учените. Според тях най-тежко за психическото здраве се отразява подтискането на емоциите при служителите, работещи като сервитьори и продавач-консултанти, тъй като те работят всекидневно с хора и са задължени да се усмихват и да се държат дружелюбно с клиентите. Същевременно медицинските сестри и социалните работници се справят със стреса по-леко и се усмихват по-искрено, показва още изследването. Може би работещите в тази област знаят най-добре, че доброто настроение е заразно и следват съвета на Джордж Елиът – „Носете усмивки и ще имате приятели; носете мрачност и ще имате бръчки“. 

Учените стигат до извода, че когато сме в добро настроение, трябва да показваме радостта си и да се усмихваме искрено, но ако имаме лош ден или просто не сме в настроение, то не трябва да се насилваме да изглеждаме щастливи или да подтискаме истинските си емоции. Предавайте доброто си настроение и заразете другите хора с прекрасна и искрена усмивка и не забравяйте какво е казал Тензин Гяцо – „Ако някой не ви се усмихва, бъдете любезни и го дарете с усмивка. Никой не се нуждае повече от усмивка, отколкото този, който не може да се усмихва на другите„.