Най-тайнствената зала в замъка Уиндзор отново посреща посетители

Вътрешната зала отново отваря врати след като 153 години е била неизползваме и скрита от хорските очи. Каква е била причината за мистериозното ѝ „изчезване“ и какво се случва с нея в днес?

Вътрешната зала след ремонта

Предистория

Всичко започва през XIV век когато крал Едуард III решава да превърне военната крепост в готически замък и така каменната постройка става неизменна част от най-използваните и любими резиденции на английската корона.
Вътрешната зала е създадена пет века по-късно, за да посреща важните гости при царуването на чичото на императрица Виктория -Джордж IV. Но след като е коронована за кралица племенницата му предлага да се построи по-малка зала, със същото предназначение, и така помещението губи важната си роля през 1866 година. Иронията е, че плановете за новото пространство така и не се осъществяват, а някогашната гостна започва да се използва като склад, трупайки прах и паяжини.

Пътеката към Уиндзор

Откриването

Според информация на Royal Collection Trust Вътрешната зала вече е отворена за посещения. Работата по нейната реставрация е част от програмата Future Programme (на Royal Collection Trust), чиято цел е да „подобри изживяването на посетителите в уиндзорския замък“.
Готическият вестибюл може да бъде видян на три мили от водещата до главния вход на имота пътека, която  Чарлз II създава през 1680 година. Говори се, че ще бъде проектирана и втора пътека, отвеждаща до споменатото помещение, за да има публиката и друг достъп до него.

Кукленската къща на принцеса Мери

Royal Collection Trust

The Royal Collection Trust е британска благотворителна компания основана от Нейно Величество Елизабет II през 1993-а, чийто председател е синът ѝ Чарлз, принц на Уелс. Съветът на попечителите включва трима души – лорд Чембърлейн (Камерхер), частният секретар и ковчежникът на суверена. Останалите попечители се назначават според техните знания и опит в области, свързани с дейностите на благотворителната организация.

Планове на бъдещето кафене

Допълнителни екстри

Залата отново ще свързва северната тераса и държавния вход от южната страна. Оттам туристите ще могат да посещават държавните апартаменти, да разглеждат най-известната къща за кукли в света или да разпуснат в бъдещето кафене, което ще се помещава в криптата на замъка. Тя е сред последните оцелели помещения след реновациите на крал Едуард III; започва да се използва като основен килер от XIV век насам. Предстои и  откриването на специализиран учебен център в кралската резиденция, който ще предостави творчески пространства за ученици, възрастни и семейства, за да се запознаят по-добре с имота и дейността на Royal Collection.