Най-странните и мили сватбени традиции

Стрелба в ранната утрин, „плачът на булката“ и много, много саке – в навечерието на брачните церемонии бъдете подготвени за всичко.

Пътят към щастливия брак не е лесен, а сватбените традиции сакаш са специално създадени да подчертаят това – странни обичаи дебнат влюбените в  различнитедържави. В Австрия, например булката се събужда под звуците на стрелба, а в Китай младоженката започва да плаче месец преди церемонията.

Англия и Америка

От британския фолклор е възникнал най-популярният на Запад сватбен обичай, според който булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо взето назаем и нещо синьо. Смята се, че старата вещ, символ на връзката със семейството, ще благослови бъдещото дете, новата ще открие пред момичето прекрасно бъдеще, чуждата ще му донесе късмет, а синята гарантира вярност. Вероятно заради последното Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ допълни сватбения си образ със синьо перо. Впрочем в оригиналния вариант има още един нюанс, който днес се пропуска – под петата на булката се слага 6-пенсова монета, за да живее в богатство.

Бразилия

Бразилските булки се грижат преди всичко за самотните си приятелки. Те изписват имената им на подплатата на сватбените си рокли, вярвайки, че това ще помогне на момичетата да намерят любовта си възможно най-скоро. Любопитно е, че подобен обичай имат и гърците, но те украсяват със списъка на самотните подметките на булчинските обувки.

Австрия

Австрийските обичаи предписват булката да се събуди в деня на церемонията възможно най-рано. Много семейства в Залцкамергут, Тирол и Щирия спазват древна традиция идвайки рано сутринта пред дома на момичето, за да го събудат със звуци от стрелба и фойерверки, както са правили предците им. Смята се, че този шум ще прогони злите духове.

Китай

Сватбата за народа туцзя, етническа група живееща на територията на Китай, започва със сълзи. Според обичая месец преди церемонията булката трябва да започне да плаче, демонстрирайки по този начин признателността си към родителите и нежеланието да напусне родния си дом. По-късно към нея се присъединяват сестрите, лелите, бабите и майка й. Обичаят, който бил спазван съвсем строго през ХVІІ в., днес е по-скоро повод за събиране на цялото семейство, при това без всякакви сълзи.

Япония

В Страната на изгряващото слънце вече над 400 години се спазва една от най-древните сватбени традиции „сан-сан кудо“. Вместо да разменят клетви, младоженецът, булката и техните родители пият три пъти саке от три чаши с различен размер: първият път – за обединяването на семейството, а вторият и третият – за атмосфера на любов в дома, свободна от омраза и невежество.

Мексико

 

По традиция всички организационни, често дори финансовите въпроси, се решават от кумовете на младоженците. Смята се, че по този начин те им предават своя опит и мъдрост. Кумовете нахлузват и „сватбеното ласо“ на двойката – големи гирлянди, украсени с панделки и цветя, които символизират тяхната близост и взаимна привързаност.