Най-скъпите корони в света

Безспорно короната е един от символите на властта на монарха, която съчетава мощта, авторитета и красотата в едно. Няма човек, който поне веднъж в живота си да не си е мечтал да сложи корона на главата си и да усети силата на суверена. Ето кои са седемте най-скъпи корони:

 

1. Британската корона на Свети Едуард

Короната е кръстена на светеца Свети Едуард Изповедник и е служила при коронациите на британските монарси. За жалост следите на оригиналната корона се губят през 1649  г. по времето на Английската гражданска война. Предполага се, че тя е или претопена, или продадена след като парламентът премахнал монархията. Сегашната корона е създадена за крал Чарлз II през 1661 г. след реставрацията на кралството. Тя е висока 30 см, тежи 2.2 кг, изработена е от злато и е украсена с 444 скъпоценни камъни, включително аметисти, топази и гранати. Новосъздаденият шедьовър се превръща в официалната корона на британските монарси, въпреки че близо 200 години не е бил използван.  Дядото на Елизабет II – крал Джордж V – възражда отново традицията през 1911 година. Короната на Свети Едуард е оценена на 39 млн. долара, което я прави най-скъпата корона в света.

2. Императорската корона на Австрия

Императорската корона на Австрия безспорно се счита за най-луксозната сред всички останали корони. Историята ѝ започва през 1602 г. в Прага, когато фламандският ювелир и златар Ян Вермейнен я изработва за Рудолф II, император на Свещената Римска империя. След това Хабсбургският дом я използвал като частна корона на свещените римски императори и крале на Унгария и Бохемия, но чак през 1804-а става официална корона на австрийската империя. Формата на австрийската императорска корона е митра – вид корона, която представлява божествената закрила и власт на носителя. Върху нея са изобразени четири важни сцени от австрийската история: коронацията на Рудолф II, коронацията му като бохемски крал, коронацията му като унгарски крал и победата над турците. Символът на австрийската монархия е покрит с 36 каратови диаманти (поставени в бял емайл), циркони, шпинели и перли, така че стойността ѝ се изчислява на приблизително 18 млн. долара.

3. Баварската кралска корона

Кралство Бавария е създадено чак през 1806 г. след издигането на курфюрство в кралство, въпреки че самата Бавария съществува от векове. На новия крал Максимилиан I Йозеф била нужна нова корона, затова  символът на кралската власт трябвало да заслепи с красотата си останалите монарси. Близо 94 505 тогавашни гулдена били използвани за изработването и украсяването й с диаманти, смарагди, перли и рубини. Днес короната, високата 20 см и широка 25 см, се оценява на 17 млн. долара.

4. Датската корона на Кристиан IV

Короната е изработена за възкачването на престола на датския крал Кристиан IV от местния златар Дидрик Фиурен и неговия помощник от Нюрнберг, Корвинянус Саур, през 1595-1596 г. в третия по големина датски град Оденсе. Тя е златна и е украсена с емайл, скъпоценни камъни и перли. Кралската власт и красотата са вплетени във всеки детайл и орнамент. Част от миниатюрните женски фигурки олицетворяват справедливостта и любовта. Първоначално кралският символ представлявал отворена корона, но през 1648 г. тя била покрита с арки, кълбо и кръст, въпреки че по-късно Кристиан V ги премахва отново. Короната е използвана за последен път при коронацията на Фредерик III през 1648-а.

5. Бохемската кралска корона

Крал Карл IV, единадесетият крал на Бохемия и император на Свещената римска империя, имал нужда от нова корона за коронацията си. Поръчката му била изпълнена и завършена през 1347 година. Кралят искал да  увековечи короната, затова я наименовал на първия чешки светец –  Свети Вацлав и я направил държавна корона, за да служи при изкачването на трона на бъдещите поколения бохемски крале. Свещеният римски император я изложил на показ в катедралата на Свети Вит, а впоследствие била преместена в замъка Карлщайн. Златната реликва е украсена с 44 шпинела, 30 изумруда, 20 перли, 19 сапфира и 1 рубин. За последен път е използвана през 1836 г. при коронацията на Фердинанд V. Според една чешка легенда, всеки узураптор, който не е бохемски крал и дръзне да сложи короната на главата си, ще умре до една година.

6. Норвежката корона

Тя е част от монархическата регалия на Норвегия и е изработена от златаря Олоф Вилборг през 1818 г. в Стокхолм за коронацията на французина Жан Бернадот като шведски и норвежки крал- Карл III Йохан (така наричан в Норвегия). Короната представлява corona clausa (затворен модел) и е украсена с много перли и скъпоценни камъни: аметисти, хризопрази, син емайл, топаз и александрит. На предната ѝ страна е разположен огромен зелен турмалин, подарък от тогавашния бразилски консул в Стокхолм. За разлика от златаря, който я е изработил, името на човека проектирал короната е неизвестно. Последният крал на Норвегия, увенчан с нея,  е Хаакон VII през 1905-а. В наши дни тя се намира в Нидаровската катедрала в Тронхайм.

7. Португалската корона на Жуау VI

Това е най-новата и същевременно единствената съществуваща корона от кралската регалия на Португалия. Изработена е през 1817 г. в Рио де Жанейро, който служил за тогавашна столица на португалската империя, за крал Жуау VI от злато, сребро, желязо и червено кадифе. Осемте ѝ полуарки са увенчани със златен глобус – символизиращ мощта на португалската империя, върху който се издига кръст. Известна е също и като португалската кралска корона.