Най-скъпите фотографии в света

Първата снимка, чиято цена прекрачва прага от 1 млн. долара, е банално плагиатство.

 

Фотографията е сравнително нов вид изкуство и събира по-скромни суми на търговете в сравнение с живописта и бижутата. Но предизвиква не по-малък интерес. Всеки месец най-големите аукциони в света – Christie’s и Sotheby’s, излагат за продажба серии снимки, чиято обща стойност се изчислява на стотици хиляди долари.

Първата фотография, която прекрачи прага от 1 млн. долара (Christie’s, 2005-а), е на художника Ричард Принс. При това мнозина считаха, че Принс е присвоил чужда творба. Той смело предложи за продажба снимки от рекламната кампания на цигарите Marlboro. Парадоксално е, но на снимката, продадена за рекордната по онова време сума, се вижда добре познатия на всички каубой.

 

Принс твърдеше, че методът му на префотографиране на чужди работи с образи от поп културата, не е кражба. Продаденото от Christie’s изображение на каубоя и досега е сред най-скъпите снимки в света. Впоследствие художникът надмина и този  рекорд, като продаде три и половина пъти по-скъпо друга своя работа.

Преминавайки психологическата бариера на милион долара, цената на фотографията като изкуство продължи да расте. Днес в официалния топ-3 на най-скъпите снимки влизат работите на вече споменатия Ричард Принс, както и на Синди Шърман и Андреас Гурски.

 

  1. „Без име №96“, 3.8 млн. долара

Тази снимка беше продадена през 2012-а на аукцион на Christie’s. Купувачът е неизвестен колекционер. Автор на фотографията е Синди Шърман – модел, гримьор и фотограф, заснела цяла серия „Кадри от филми без имена“. Запечатаните мигове от ленти, които никога не са съществували реално, пародират обичайните за зрителя клиширани образи на попкултурата.

„Без име 96“ разказва за израстването и осмива популярните представи за женската сексуалност. Съвсем младо момиче е представено в поза, заимствана от еротичните фотосесии и филми, с червен маникюр и парче от вестник с обяви за запознанства в ръка.

 

  1. „Духовната Америка“, 3.9 млн. долара

Поредната префотографирана работа на Ричард Принс е създадена през 1983 г. и е продадена на търг през 2014-а.

Авторът на оригиналната снимка с голата Брук Шийлдс е Хари Грос, заснел серия от 10 фотографии за Playboy. Предполага се, че е направил портрета на 10-годишната Брук в банята, по предложение на майка й, която по всякакъв начин се опитвала да изгради кариерата на момичето. Впоследствие моделът без успех се опитвал да забрани тиражирането на снимката.

Половин век по-рано Алфред Щиглиц направил снимка на впрегнат кастриран кон, наричайки я Духовната Америка. За него фотографията била метафоричен образ на Америка от времената на Голямата депресия.

Принс обединил тази снимка със снимката на Грос, изпълвайки я с ново съдържание.Взаимствайки изображението от единия автор и названието от другия, той изобразява духа на своето време, стремящ се към слава и бездуховност.

Фотографията може да бъде видяна на сайта на Christie’s.

 

  1. „Рейн-II“, 4.33 млн. долара

Авторската фотография на Андреас Гурски и досега е смятана за най-скъпата в света. Тя е направена в края на ХХ в. и е продадена 12 години по-късно на аукцион на Christie’s. Гурски е световно известен фотограф-художник, чиято колекция се оценява общо на милиони долари.

Снимката показва река Рейн в облачно време. Любопитно е, че в първоначалния й вариант, на нея е имало електростанция, минувачи и куче. Всички те са отстранени от автора с фотошоп. От търга в Ню Йорк фотографията отива в галерията на Моника Шпрют в Кьолн, а след това е препродадена на неизвестен колекционер.

 

Призрачният рекорд

През 2004 г. се появи новината, че е поставен нов рекорд за цена на снимка в историята на продажбите. Фотографът Питър Лик обяви, че работата му „Фантом „ е купена за 6.5 млн. долара. Снимката била придобита в частна сделка и авторът й не предостави никакви потвърждения за извършената покупка. Според уверенията на Лик клиентът купил още две негови работи, за които платил общо 3.5 млн. долара. Мнозина колекционери се съмняват в думите му, още повече, че на аукционите стойността на работите на Лик е далече от споменатите суми.

Снимката „Фантом“ е направена в пещера в един американски каньон. Лъчът светлина, проникващ отгоре, напомня призрак, което дава името на фотографията.