Най-редките автомобили в света

Количеството на тези редки автомобили може да се преброи на пръстите на едната ръка, а понякога съществуват в един единствен екземпляр. Показваме ви мечатата на всеки колекционер – най-редките автомобили в света.

Rolls-Royce 15 HP

Година на производство: 1904г

Това е първият автомобил, създаден от Чарлз Ролс и Хенри Ройс през 1904 г., с който започва историята на бранда. Произведени са общо шест такива машини, но до днес е запазен само един екземпляр.

 

Cabriolet Dodge Hemi Coronet R / T

Година на производство: 1967/1970

Един от най-редките „масъл карове“ в света (от англ. muscle car  – така обикновено се нарича кола с две, по-рядко с четири врати, със средно задно задвижване с осемцилиндров двигател, с голям обем и мощност; такива автомобили  се произвеждат в САЩ от средата на 60-те до средата на 70-те години на ХХ). От 1967 до 1970 г. са произведени само четири подобни  кабриолета. Освен всичко друго, колата е известна и с мощността на седемлитровия си  двигател.

Porsche 916

Година на производство: 1972

Най-редкият модел Porsche и един от най-редките автомобили в историята: концептуалната кола е произведена само в 11 екземпляра. Цената на автомобила – по онова време най-бързия и най-лекия в линията на Porsche – е 14 хил. долара (докато любимия на всички модел 911 от същата година можел да бъде закупен за 11 хил. долара). По-късно ръководството на концерна отчита, че цената е твърде висока за купувачите и прекратява производството на колите е спряно.

Talbot Lago Grand Sport

Година на производство: 1984

В продължение на почти столетие – от 1903 до 1994 г., брандът Talbot беше своеобразно преходно знаме, което не веднъж смени собствениците си ( сред тях, например, са концерните Peugeot и Chrysler). Въпреки че като цяло биографията на компанията представлява повече поредица от провали и трудности, отколкото от триумфални събития, произведеният през 1984 г.  Talbot Lago Grand Sport 1984 е признат за истински шедьовър. Автомобилът съществува в две версии – състезателна и луксозна. От втория вид са произведени само 12 екземпляра.

Helica de Leyat

Година на производство: 1921

Витловият автомобил, приличащ повече на самолет (вестниците тутакси го кръстили „самолет без крила“), бил създаден от френския изобретател и авиатор Марсел Лея. Пътниците седели един зад друг в откритото купе. В периода от 1919- – 1925-а били произведени и продадени само 30 коли – купувачите били уплашени от причудливия вид на автомобила и високата скорост, която можел да развива. Днес всичките 30 машини се намират в частни колекции.