Най-луксозните влакове за бъдещи мечтани пътешествия

В съвременния свят малко неща могат да се сравнят с романтиката на старите влакове с техните сервитьори, облечени в ливреи, с красотите, които си виждат от прозорците, и шума на колелата.

 

Благодарение на пътниците, които изпитват носталгия към спокойното пътуване от миналото (и мразят претъпканите самолети), луксозните композиции отново излизат на мода, с екстравагантната опция за наемане на цял вагон или дори на целия влак.

Venice Simplon-Orient-Express и без друго се смяташе за най-луксозният в света, но през 2021 г., когато към него се добавят още три апартамента „Будапеща“, „Прага“ и „Виена“, той ще надмине самия себе си. Всяка стая предлага мраморна баня, двойно легло, хол и денонощно обслужване от иконом. Пътешествието, което отнема седем нощи, започва в Лондон, минава през Франция и Италия и завършва във Виена. Цените от 30 995 долара на човек включват и четири нощувки в петзвездни хотели. Влакът е известен със своите антикварни мебели, изискана трапезария и бляскавия вагон-бар.

Любителите на отлежалите напитки и на голфа могат да отидат на лондонската гара „Юстън”, откъдето почти всяка вечер за Шотландия потегля Caledonian Sleeper.  Елегантният транспорт, с който навремето английските благородници пътували с кучетата си за лов на яребици, бе оборудван с нови двуместни апартаменти с бани. Менюто на вагон-ресторанта включва всички шотландски деликатеси, от пушена сьомга и арански чедър до хагис и черен пудинг Skirlie. Крайната спирка е  реновираният неотдавна петзвезден хотел Gleneagles. Програмата предвижда лов със соколи, конна езда в покритите с гори високи планини и дегустация на рядкото уиски Dalmore Constellation от 1973 година.

Пътуване до Виетнам в стила на Греъм Грийн може да ви осигури Vietage, нов 12-местен вагон, управляван от Anantara, който свързва двата курорта Хой Ан и Куй Нонг. Пътят му минава през обрасли с палми провинции и отнема шест часа, които можете да разнообразите с висококачествена бира, луксозно говеждо месо вагю и зелен чай. На връщане на пътниците се предлага виетнамска кухня и вино, повлияни от Франция. Еднопосочният билет струва 185 долара, а целият вагон може да бъде нает за 1950 долара.

Обявявайки завръщането на луксозни влакове в Съединените щати, през следващата година America’s Train ще пусне обновени композиции от 30-те и 60-те години на ХХ век с частни вагони. Двуетажният Sunflower побира 4 души, основната му спалня е по цялата дължина на вагона, а между етажите има асансьор. Първото пътуване ще се осъществи през февруари 2021 г. по маршрута на ликьора Southern Comfort, а влакът ще отведе пътниците от Форт Уърт до Ню Орлиънс през Сан Антонио и Хюстън.

В Канада се организира Coast Rail Adventure – 21-дневно пътеществие с Canada Coast през Големите езера, ледниците и космополитните градове. Плащайки по 8 900 долара на човек, ще прекарате нощите в луксозни купета и хотели, ще видите великолепния национален парк Банф, ледника Атабаска и Ниагарския водопад, както и Монреал, Торонто и Ванкувър.