Най-красивите коледни базари в Европа

Коледа наближава с бързи темпове и вече навсякъде може да се усети празничното настроение. Още в края на ноември кипият приготовления за празника, защото в големите градове по света вече са започнали да откриват празничните сергии. България също не изостава от останалите държави, защото от няколко години насам коледните базари също са станали неизменна част от облика и празничното настроение на българите.

Подготвили сме ви някои от най-приказните и изпълнени с коледен дух базари. Насладете им се.

Коледният базар в Кьолн пред катедралата

Коледният базар пред Кьолнската катедрала събира всяка година около 4 милиона посетители. Той е един от най-посещаваните коледни базари в Германия. Освен многобройните сергии, отрупани с най-разнообразни стоки и лакомства, коледно настроение създават и над 100 сценични изяви на местни актьори и трупи.

Най-известният коледен базар в Европа се намира във Виена

Старовиенският коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата Коледна ясла в Австрия, този базар е известен и с висококачествените си занаятчийски изделия. Виенският коледен базар е замислен като противовес на комерсиалните коледни базари. Той се провежда от 1987 г. насам.

Страсбургският коледен базар

Коледният базар в Страсбург е най-старият във Франция. Особеното е, че типичните дървени будки са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и на много други места из града.

„Уинтър Уондърленд“  в Лондон

„Уинтър Уондърленд“ в лондонския Хайд Парк е най-доброто доказателство за това, че немските традиции се пренасят навсякъде по света. Коледният базар там е по германски образец – може да откриете вскички изкушения от немската кухня и да забравите, че сте в Лондон.