Най-добрите „пандемични“ филми от „Златния век на Холивуд“

Американският кинокритик Скот Файнбърг направи списък с филми от „Златния век на Холивуд“, в които действието по някакъв начин е свързано с епидемии, инфекциозни заболявания и борбата с тях.

 

Пожеланието му е не толкова да се разпознаем в героите, което е много вероятно да се случи, но и да се заредим с красотата и шика на онова златно, холивудско време и бляскаво да се справим с днешното предизвикателство.

 

„Йезавел“ (Jezebel)

Като за начало Скот Файнбърг препоръчва филма на Уилям Уайлър „Йезавел“ (Jezebel) от 1938 година. Той е с с Бети Дейвис, Хенри Фонда и Джордж Брент. Действието се развива в Ню Орлиънс в средата на ХІХ век. Девойката от висшето общество Джули Марсдън се готви да се омъжи за банкера Престън Дилард. Малко преди сватбата двамата се скарват и разделят. Банкерът заминава на север и там се жени за друга. След година се връща в Ню Орлиънс, в който вилнее жълта треска. Среща се отново с Джули, която се опитва да му докаже голямата си любов, въпреки жестокото време. Филмът е отличен с два „Оскара“ – за главна женска роля на Бети Дейвис и за най-добра поддържаща женска роля на Фей Байнтър.

 

„Ароусмит” (Arrowsmith)

На второ място кинокритикът поставя мелодрамата  „Ароусмит“ (1931) на Джон Форд по едноименния роман на Синклер Луис. Главните роли изпълняват Роберт Колман, Хелън  Хейс, Мирна Лой, Ричард Бенет. Сюжетът е следният – младият доктор Мартин Ароусмит заминава за Карибите, за да изпита свое лекарство, разработено по-рано, срещу върлуващата там бубонна чума. Но във филма има всичко – любов, изгубено дете, заразена от чумата съпруга, верен приятел, лош администратор, завистлив колега и т.н.

 

„Дамата с камелиите” (Camille)

В препоръчителния списък е включен и филмът „Дамата с камелиите“ (1936)  по романа на Дюма-син, на режисьора Джордж Кюкор. В него блести Грета Гарбо като куртизанката Маргьорит Готие, а достоен неин партньор (Арман) е Робърт Тейлър, чиято звезда изгрява във филма. Припомняме накратко сюжета – Маргьорит Готие, тънеща в охолство и лукс, благодарение на възрастния си благодетел, се среща с младия Арман Дювал, който се влюбва в нея, кара я да прекрати стария си начин на живот и заедно да отидат да живеят извън големия град, където тя ще може да се възстанови и от туберкулозата, от която е болна. В провинцията обаче те се натъкват на препятствия…

 

 

„Вълшебният куршум на доктор Ерлих“ (Dr. Ehrlich’s Magic Bullet)

„Вълшебният куршум на доктор Ерлих“ (1940) на Уилям Дитерле е биографичен филм за немския учен, който разработва лекарство срещу опасното венерическо заболяване сифилис. Докторът е имунолог, бактериолог, химик, основоположник на химотерапията, който през 1908 г. става носител на Нобеловата награда в областта на имунологията.

Любопитна подробност е, че разпространителите на филма Warner Bros. Studios имат известни резерви към филма. Първо изобщо не искат да се споменава сифилиса, и второ никак не им харесва, че главният герой е евреин – все пак става въпрос за времето преди САЩ да влязат във Втората световна война. Warner Bros не искат филма да се възприеме за политически, още повече, че Германия е сериозен пазар за холивудските филми.

 

„Прекъсната мелодия“ (Interrupted Melody)

Музикалната драма „Прекъсната мелодия“ (1955) с Глен Форд и Елинор Паркър представлява кинобиография на австралийската оперна певица Марджъри Лоуренс. Певицата се бори със страшната инфекциозна болест полиомиелит, заради която се парализира и остава без глас. Към сцената я връща нейният съпруг. Творбата получава „Оскар“ за оригинален сценарий и две номинации, в това число за главна женска роля.

 

„Убиецът, уплашил Ню Йорк“ (The Killer That Stalked New York)

В списъка Скот Файнбърг включва и една криминална история – „Убиецът, уплашил Ню Йорк“ (The Killer That Stalked New York) от 1950 г. на Ърл Макевой, чийто сценарий е изграден върху действителен случай – опасност от разнасяне на зараза от едра шарка. Всичко започва с контрабандистката на диаманти Шейла, в изпълнение на Евелин Кейс, която пристига от Куба в Ню Йорк с куфар със скрити в него диаманти и така внася в града заразата, която застрашава живота на осем милиона нюйоркчани.

 

„Цветният воал“  (The Painted Veil)

Списъкът завършва с „Цветният воал“ (The Painted Veil) от 1934 г. на родения в Полша режисьор Ричард Болеславски. Това е първата екранизация на романа „Цветният воал“ на Съмърсет Моъм. Сюжетът е изграден върху любовен триъгълник – бактериологът Уолтър Фейн (Хърбърт Маршъл) със съпругата си Кити (Грета Гарбо) заминават за Китай. Там той се отдава на работата си. Двамата много не се разбират. Красавицата Кити се поддава на чара на женен мъж – обаятелният помощник-губернатор Чарли Таунзенд. Когато обаче в една от китайските провинции избухва епидемия от холера и семейство Фейн трябва да мине през куп перипетии, Кити си дава сметка колко много обича мъжа си.

Романът е екранизиран и през 2007 г. от Джон Къран, като в неговата версия главните роли изпълняват Наоми Уотс и Едуард Нортън.