Най-богатите 15 членове на Конгреса на САЩ

Кои са те и какви са източниците на забогатяването им

Членовете на Конгреса на САЩ получават годишна заплата от 174 000 долара, която е над два пъти над средния доход на американците. Много от тях обаче са забогатели от предишни кариери и външни приходи, които не са свързани с работата им като законодатели.

„Бизнес инсайдър“ представя 15-те най-богати настоящи членове на Камарата на представителите и на Сената, както и източниците на състоянието им.

 

 1. Франсис Руни – 22,6 милиона долара

Републиканецът Франсис Руни, член на Камарата на представителите от Флорида, е спечелил значително състояние от строителния си бизнес, Manhattan Construction Group, сред чиито проекти е стадионът на отбора по американски футбол Dallas Cowboys.

 

 1. Ро Хана – 27 млн. долара

Богатството на члена на Камарата на представителите от Флорида Ро Хана идва от съпругата му Риту, която го е наследила от инвестиционната фирма на баща си Mura Holdings. Тъстът на Ро Хана, Монте Ахуджа, също е основател и ръководител на гиганта в производство на автомобилни трансмисии Transtar.

 

 1. Роджър Уилямс – 27,7 млн. долара

Републиканецът Роджър Уилямс, член на Камарата на представителите от Тексас, притежава магазини за автомобили в целия щат Тексас и продава коли и камиони от марките Dodge, Chrysler и Jeep.

 

 1. Сузан Делбене – 28,4 млн. долара

Членката на Камарата на представителите Сузан Делбене от Вашингтон и съпругът й заемат високи позиции в Майкрософт.

 

 1. Дон Байер – 31,2 млн. долара

Членът на Камарата на представителите от Вирджиния Дон Байер е голям търговец на автомобили от Вашингтон, окръг Колумбия. Бил е и американски посланик в Швейцария и Лихтенщайн по време на президента Барак Обама.

 

 1. Скот Питърс – 32 млн. долара

Демократът Скот Питърс, член на Камарата на представителите от Калифорния, има дълга кариера като адвокат по особено значими дела. Голяма част от доходите си е реинвестирал. Женен е за Лин Горгюз, ръководителка на частната фирма за недвижими имоти Cameron Holdings.

 

 1. Пол Мичъл – 37,7 млн. долара

Републиканецът Пол Мичъл, член на Камарата на представителите от Мичиган, е бил корпоративен ръководител с голяма кариера.

 

 1. Крис Колинс – 43,5 млн. долара

Членът на Камарата на представителите от Ню Йорк Крис Колинс, първият републикански конгресмен, подкрепил президентската кандидатура на Доналд Тръмп през 2016-а, притежава дялове в много компании в области от промишлено производство до биотехнологии. Колинс неотдавна бе изключен от комисиите, в които членуваше, след като бе уличен в търговия с вътрешна информация. Делото му е насрочено за началото на 2020 година.

 

 1. Трей Холингсуърт – 50,1 млн. долара

Републиканецът Трей Холингсуърт, член на Камарата на представителите от Индиана, е едва 34-годишен, но е наследил голямо състояние от баща си, който е основател на компанията Hollingsworth Capital Partners, занимаваща се с обновяването на фабрики.

 

 1. Даян Файнстайн – 58,5 млн. долара

Сенатор Даян Файнстайн от Калифорния притежава дял от хотелите Carlton. Освен това е омъжена за Ричард Блум, президент на компанията Blum Capital.

 

 1. Ричард Блументал – 70 млн. долара

Сенаторът демократ Ричард Блументал от Кънектикът има значителни доходи от недвижими имоти в щата Ню Йорк, частично благодарение на съпругата си Синтия Малкин. Малкин е дъщеря на магната в недвижими имоти Питър Малкин.

 

 1. Върн Бюканън – 73,9 млн. долара

Републиканецът Върн Бюканън, член на Камарата на представителите от Флорида, е много успешен търговец на автомобили в югоизточните щати. Бюканън бе подложен на критики заради купуването на яхта, струваща между 1 и 5 млн. долара, в същия ден през 2017-а, в който гласува за предложените от републиканците намаления на данъците.

 

 1. Марк Уорнър – 90,2 млн. долара

 

Сенаторът демократ Марк Уорнър от Вирджиния е най-богатият сенатор и е придобил състоянието си от недвижими имоти, енергетика и телекомуникации. Уорнър е бил и участник в рискови инвестиции.

 

 1. Майкъл Маккол – 113 млн. долара

Републиканският член на Камарата на представителите Майкъл Маккол от Тексас е достигнал до второто място по богатство в Конгреса благодарение на съпругата си Линда Маккол, която е дъщеря на телекомуникационния магнат Лаури Мейс.

 

 1. Грег Джанфорте – 135,7 млн. долара

Републиканецът Грег Джанфорте, представител на Монтана в Камарата, в момента е най-богатият член на Конгреса. Богатството си е придобил с развиване на софтуер.