Навиците на богатите

Зад всеки богат човек стои не толкова неговото образование, късмет и трудолюбие, колкото навиците му. Том Кърли, например, който е наблюдавал милиардерите и е написал книга за това, твърди, че можете да промените своите само за месец.

Всъщност в навиците на богатите няма нищо свръхестествено. Но те им помагат да увеличават капитала си, докато останалите живеят от заплата до заплата. Може би си струва да опитате.

Покупка само на необходимото

Милиардерите наистина са много пестеливи и не бързат да харчат за неща, без които може да минат. И уловките на маркетолозите са безсилни пред това.

Марк Зукърбърг, например, всеки ден облича сива тениска и сини джинси. За тържествени случаи има делови костюм. По подобен начин се е обличал и съоснователят  на компанията Apple Стив Джобс: черно поло и сини джинси.

Богатите предпочитат да харчат парите си за впечатления и почивка, за да се възстановят по-добре.

Четене

Ако сте свикнали да прекарвате вечерите с развлекателни програми пред телевизора, не мислете, че скоро ще забогатеете.

Бил Гейтс, например, обича да чете от дете. И продължава всяка година да съставя списък на любимите си книги.

Тренировки

Милиардерът Ричард Брансън твърди, че тренировките помагат за по-добрата работа на мозъка.

Впрочем със спорт се занимават всички богаташи – от Зукърбърг до Опра Уинфри. А вие продължавайте да си говорите, че нямате време за тренировки…

Планиране на деня

Денят ви ще мине по-продуктивно, ако планирате и съставите списък на това, което възнамерявате да свършите.

Разбира се, че може и да не успеете с всичко, но определено ще имате стимул.

Контролиране на бюджета

Чели ли сте за хора, които са спечелили милиони от лотарията, а след това са останали без пукнат грош? Пълно е с такива истории!

Причината е, че бедните пръскат пари наляво и надясно, не умеейки да анализират, за какво всъщност да харчат. Затова остават с празни ръце и продължават живота си в нищета. Богатите хора винаги контролират печалбата и разходите си, което им помага да не се разорят.