Навици, които ни правят по-умни

Да си умен е страхотно, но не става за една нощ. Някои късметлии са родени гении, но повечето образовани и талантливи хора имат навици, които допринасят за развитието на интелигентността. Независимо от сферата, в която тренират ума си – в мениджмънта, бизнеса, изкуството или в друга област, мъдреците ежедневно предизвикват себе си. Да, това е трудна задача. Но ако преразгледате обичайната си рутина за растеж на IQ, скоро ще забележите резултатите и ще разберете, че си е заслужвало.

Ето няколко навици, които тренират ума и при това са съвсем прости.

 

Задавайте въпроси

Не приемайте на вяра и не се съгласявайте веднага с това, което ви казват – питайте, проверявайте в Google, търсете истината. Основният проблем на съвременността не е в невежеството, а в илюзията за знания, която се е превърнала в норма в наши дни. Въпросите и искреното любопитство ще преведат постъпващата информация от повърхностно ниво до изчерпателна увереност.

 

Четете колкото може повече

Превърнете четенето в навик, но не на клюки за звездите и онлайн списъци. Книгите, информационните списания, сериозните разработки в сайтовете – това е правилният избор. Четете всеки всеки ден, макар и по една глава от интересен роман, и интелекта ви ще се обогатява. Впрочем учените препоръчват да се чете сутринта, съдържанието се усвоява по-добре.

 

Разберете какво ви мотивира

Нека мозъкът използва ресурсите, които харесва. Намерете формат, който ви завладява и съответно стимулира развитието на интелектуални ви умения – било подкастове, видео уроци или вестници.

Общувайте с умни хора

Не е задължително  да са по-умни от вас, важното е, че винаги се намират неща, които може да обсъждате заедно. Интелектуалците вече знаят как да подхранват мозъка си, така че времето прекарано с тях е много полезно защото научавате не само нови неща, но и стила им на обучение.

 

Не забравяйте, че всеки експерт някога е бил новак.

С всяка възможност да научите нови неща ставате по-умни. Доверете се на постоянния поток от знания – животът никога няма да се умори да ви преподава, освен ако, разбира се, не искате да учите.


Отделете време за размисъл.

Всички лесно се разсейваме и преминаваме  от едно нещо на друго, без да разберем както трябва истинската същност на получената информация. Свикнете да правите паузи, за да обмислите придобитите знания, това е важна част от процеса на обучение.

Тренирайте не само ума, но и тялото

Когато се грижите за развитието на интелекта си, не забравяйте за правилното хранене и упражненията – мозъкът и тялото винаги работят в тясно взаимодействие. Качеството на ума пряко зависи от здравето, общата енергичност и мускулния тонус.


Дисциплинирайте се, за да сте по-продуктивни

Физическата активност привиква и към дисциплина, което обещава продуктивно усвояване на добрите навици. Да си зает и да бъдеш продуктивен са две различни неща. Бъдещето, за което мечтаете, зависи от това, което правите в момента: умните хора не отлагат за утре нещо, което могат да свършат днес.

 

Измисляйте нови идеи

Записвайте и нахвърляйте идеите , които ви хрумват – за предпочитане ежедневно. Дайте воля и на най-лудите проекти – креативността вдъхновява да мислите по нов начин. Преглеждайте редовно идеите си и ги редактирайте, ако желаете. Възможно е един ден да получите възможност да ги реализирате.

Водете си дневник

Друг сигурен начин да станете по-умен е да се поучите от личния си опит. Изследвания доказват, че няколко минути, прекарани в отразяване на събитията и мислите от деня в писмена форма, увеличават мозъчния потенциал.

Заменете телевизора с онлайн обучение

Направете нещо по-полезно за ума си в свободното време, вместо да се мотаете в социалните мрежи или да стоите пред телевизора с часове. Интернет е пълнен с невероятни инструменти за обучение и за развитие на вашия мозък, кариера и живот като цяло – изберете курсове, уроци, тестове, програми и образователни практики по ваш вкус.

 

Споделяйте това, което знаете

Изучаването на нещо ново е от полза за развитието на интелигентността, а обменът на придобити знания удвоява ефективността на процеса. Така че не се пестете и споделяйте това, което сте научили.

 

Прилагайте новите знания

Няма смисъл да изучавате нищо, ако не смятате да го прилагате на практика. Умните хора винаги използват придобитите знания – не в името на успеха, а защото разкриването на интелектуалния ресурс ви прави ценен човек.