Наградите „Молиер“ – 2020 по време на карантина

След като церемонията по връчването на френските театрални награди „Молиер“ се отложи, стана ясно, че новата дата е 23 юни.

 

От 1987 г. всяка година с театралните награди „Молиер“ се отличават най-добрите френски артисти и представления във всички жанрове – от всички театри – обществени и частни.

Отличията се присъждат от Академията „Молиер“, в която членуват изтъкнати „действащи“ професионалисти в театралното изкуство: директори на театри, артисти, драматурзи, режисьори, сценографи, майстори на костюми, критици… Интересното е, че членовете й не се избират доживот, а трябва всяка година да отговарят на определени условия; а ако не отговарят – напускат академията. За това съставът й не е постоянен.

 

Жан-Марк Дюмонте.

Председателят на Академията Жан-Марк Дюмонте обяви в новинарската емисия на телевизионния канал Франс-2 (France 2), че 32-та церемония на връчване наградите „Молиер“ ще се състои в театър „Шатле“ (Théâtre du Châtelet), в Париж, на 23 юни. Тя ще бъде предавана по Франс-2, в най-гледаното време.

 

Изабел Аджани.

Различното обаче ще е, че така наречената Нощ на Молиерите, ще се проведе без публика, а само с водеща Изабел Аджани, която е номинирана в категорията за най-добра артистка.

Пред Франс-2 Дюмонте коментира, че макар и 23 юни да е далеч, обявява с радост новината, „за да вдъхне надежда, в момент, когато липсва каквато и да било сигурност“.

Надежда е необходима, понеже от средата на март театрите са затворени, а при постепенното отхлабване на противоепидемичните мерки те дори не се и споменават.

 

Номинациите

Леа Дрюке.

Изабел Аджани (1955), която започва кариерата си в „Комеди Франсез“, е номинирана в категорията „Най-добра артистка“ в спектакъла на държавния театър Opening Night на Джон Касаветис с режисьор Сирил Тест. Това е трета нейна номинация за „Молиер“.

В същата категория, но за спектакъл в частен театър, е номинирана Леа Дрюке (1972) за La Dame de chez Maxime на Жорж Фейдо.

Симон Абкариан.

За най-добър актьор в частен театър се конкурират Нилс Ареструп (1949), Едуар Бае (1966), Себастиан Кастро (1975) и Гийом дьо Тонкедек (1966) , а за най-добър актьор в държавен театър – Симон Абкариан (1962), Кристиан Ек (1964), Филип Тортон (1965) и Мишел Вюермоз (1962).

 

Сцена от „Бълха в ухото“.

За най-добри представления в държавните театри са номинирани: „Мухата“ (La mouche) по новела на Жорж Ланжлан на театър „Bouffes du nord“, „Електра от низините“ (Electre des bas-fonds) от Симон Абкариан на „Théâtre du Soleil“, „Бълха в ухото“ (La puce à l’oreille) от Жорж Фейдо на „Комеди Франсез“ и „Приказки и легенди“ (Contes et légendes) от Жоел Помера на театър „Нантер-Амандие“ (Nanterre-Amandiers).

Алексис Михалик на представяне на нашумялата си книга „Далече“.

При частните театри основните конкуренти са спектаклите на детето-чудо на френския театър – 37-годишият Алексис Михалик, „Една любовна история“ (Une histoire d’amour) на театър „Скала“ – Париж, и „Червено“ (Rouge) от Джон Логан на театър „Монпарнас“ с участието на Нилс Ареструп.

Алекс Луц.

В категорията за най-добро изпълнение в комедия Алекс Луц (1978) се изправя срещу дамите Беренжер Криф (1983), Нора Хамзауи (1985) и Мюриел Робен (1955).

Церемонията ще мине без пищно шоу, понеже няма да има публика. От залата няколко актриси и актьори ще говорят за работата си и ще бъдат прожектирани архивни записи от миналогодишни награждавания. Все още не са уточнени всички подробности около церемонията, но това несъмнено подсилва още повече интереса около Нощта на Молиерите.