На „БАФТА“ „1917“ разби „Жокера“

След като на 7 януари бяха обявени номинациите за „Наградите на БАФТА“ (Британската академия за филмово и телевизионно изкуство), раздаващи се всяка година в Лондон, в тържествената зала „Роял Албърт хол“, очаквано за най-добър актьор бе обявен Хоакин Финикс за превъплъщението му в ролята на Жокера.

 

„Жокера“ имаше 11 номинации за „БАФТА“.

В същото време в неделната вечер ( 2-ри февруари) „Жокерът“ спечели само три награди – освен тази за Хоакин Финикс, другите две бяха за най-добра филмова музика и за най-добър кастинг.

Категорията „най-добър кастинг“ се въвежда за първи път от 21 години и в нея, редом до „Жокера“, се конкурираха „Двамата папи“, „Имало едно време в Холивуд“, „Личната история на Дейвид Копърфийлд“ и „Брачна история“.

Иначе големият победител на вечерта бе „1917“. Той отнесе седем отличия  – в категориите за най-добър филм, за най-добър режисьор (Сам Мендес), за най-добър британски филм, за най-добър звук, за най-добри визуални ефекти, за операторско майсторство (Роджър Дийкинс) и за дизайн продукция.

Комикът Греъм Нортън бе водещ на церемонията и смени в ролята актрисата Джоана Лъмли. Но това не бе първият път, когато той раздава наградите „БАФТА“ – първият му път бе преди 15 години. Церемонията бе почетена с присъствието на херцозите на Кеймбридж Уилям и Кейт. Те бяха приветствани от изпълнителния директор на „БАФТА“ – Аманда Бери.

Херцозите на Кеймбридж.

А актьорите, озарили с триумфиращото си присъствие зала „Роял Албърт хол“, бяха:

Рене Зелуегър за ролята на Джуди Гарланд бе обявена за най-добра актриса;

Брад Пит за ролята на Клиф Бот в „Имало едно време в Холивуд“ бе определен за най-добър актьор в поддържаща роля

Лора Дърн за образа на адвоката Нора в „Брачна история“ отнесе наградата за най-добра актриса в поддържаща роля

Майкъл Уорд, участващ в британския телевизионен сериал по „Нетфликс“ Top Boy, бе отличен с награда в категорията „Изгряваща звезда“

– за британски дебют наградата „БАФТА“ отиде за лентата „Стръв“ по сценарий и режисура на Марк Дженкин, с продуценти Кейт Байърс и Лин Уейт

– „Джоджо Заека“ спечели в категорията „Адаптиран сценарий“

–  „Паразит“ бе отличен за оригинален сценарий и за най-добър неанглоезичен филм

„Малки жени“ спечелиха безапелационно признание в категорията „Костюми“

Преди да продължим с категориите, тук е мястото да отбележим, че не малко от номинираните и наградените бяха избрали тоалети, достойни за отличие в категорията на моделиерите. За тях четете в: BAFTA 2020: Блясък, тоалети, стил.

 „Пълно ускорение“ се окичи с награда в категорията „Монтаж“

„Бомба със закъснител“ отнесе „БАФТА“ в категорията за грим и прически

„Клаус“ спечели в категорията „Най-добра анимация“

„Да се научиш да караш скейтборд във военна зона (Ако си момиче)“ бе отличен като най-добър британски късометражен филм

„Дядо беше романтик“ бе поставен на първо място в категорията „Британска късометражна анимация“

-„За Сама“ („For Sama”) по сценарий на сирийската журналистка Уаад ал-Хатеб и режисура на Ал-Хатеб и Еуард Уотс спечели „БАФТА“ за най-добър документален филм. Филмът е посветен на сирийската гражданска война.

– Приз за изключителен британски принос към киното взе 55-годишният актьор Анди Съркис, известен с ролята си на Ам-Гъл във „Властелинът на пръстените“ и с режисьорските си решения във филмите „Дъхът на живота“ (2017) с Андрю Гарфийлд и Клеър Фой и „Mаугли: Легенда за джунглата“ (2018) по „Нетфликс“. На 2 октомври 2020 г. предстои да видим и последния му проект „Венъм 2“.

– Холивудският продуцент Катлийн Кенеди, записала се в историята на киното с филмите за Индиана Джоун, а днес президент на „Лукасфилм“ бе отличена с почетно членство.

Това е най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия.