На курорт с любовници: кралят на Тайланд ядоса поданиците си

В разгара на пандемията от коронавирус кралят на Тайланд Маха Вачиралонгкорн демонстрира поведение, различно от това на останалите национални лидери. Докато президентите на държавите в света се обръщат към съотечествениците си с думи на подкрепа в трудната ситуация и призиви да се спазват препоръките на медиците, 67-годишният монарх прекарва времето си в Германия, по-точно в имението си на езерото Щарнбергер Зее на стойност 12 млн. долара, съобщава немското издание Bild.

 

По информация на портала Royal Central, кралят на Тайланд се намира в Германия с многобройната си свита, включително 12 фаворитки. Той е наел за своите приятелки и прислугата Grand Hotel Sonnenbichl. Въпреки че заради пандемията от COVID-19 всички хотели в Германия са затворени, кралят на Тайланд е получил разрешение да настани в него антуража си.

Информацията била потвърдена за медията от властите на ски курорта Гармиш Партенкирхен, където се намира хотела. „Управата на окръга предостави по изключение Grand Hotel Sonnenbichl, защото гостите са една група хора”, обясниха от там. Други гости в хотела нямало. При това Маха Вачиралонгкорн  изпратил 119 души от свитата си вкъщи, заради подозрение, че са заразени с коронавирус.

Въпреки че в Германия е въведен комендантски час, заради разпространението на COVID-19, а хората не могат да се събират повече от двама, за Маха Вачиралонгкорн отново е направено изключение. Той е бил видян няколко пъти да се разхожда на велосипед из окръга в компанията на няколко придружителки. Не е съвсем ясно къде се намира сега съпругата Сутида, с която монархът сключи брак през 2019-а, въпреки че според съобщения в медиите, тя прекарва по-голямата част от времето си в хотел в Швейцария.

Поведението на краля предизвика възмущението на сънародниците му. Преди дни представител на опозицията, живеещ извън пределите на страната, публикува в Twitter хаштаг, който се превежда от тайландски като #Закаквониекрал. Само за един ден, на 22 март, хаштагът е бил използван 1.2 млн. пъти. Причината е, че кралят на Тайланд по принцип прекарва повечето време извън страната. И въпреки, че според конституцията е само формален държавен глава, тайландците не разбират защо управникът им се развлича в ски курорт в толкова трудно време, вместо да бъде с народа си.

Ситуацията се усложнява от факта, че според местните закони осъждането или критикуването на монарха е строго забранено и се наказва със затвор до 15 години. Нещо, което бе принуден да припомни на потребителите в Тwitter министърът на цифровата икономика на страната Путипонг Панаканта. Той публикува в микроблога си предупреждение към онези, които нарушават законите и илюстрира публикацията си със снимка на ръце в белезници, надвесени над компютърна клавиатура.

В поста, публикуван от министъра, не се говори пряко за хората, изразяващи недоволство от поведението на краля на Тайланд. В него се съобщава, че гражданите, нарушаващи условията за безопасност в цифровото пространство, се наказват с 5-годишна затворническа присъда или глоба от 100 хил. бата, или и с едното, и с другото.

Междувременно в неделя, на 22 март, в Тайланд бяха фиксирани 188 нови случаи на заразяване с коронавирус, с което общият им брой нарасна до 599 души. Преобладаващата част от заразените са установени в Банкок, съобщи министърът на здравеопазването. Той уточни, че повечето заболели са млади хора и помоли жителите на Тайланд да останат по домовете си. Живеещите в столицата хора от провинцията бяха призовани да не напускат Банкок, за да не разнасят вируса из цялата страна.