На хотел под земята

InterContinental Shanghai Wonderland определено е едно от съвременните чудеса на планетата. Deep Pit, както го наричат феновете му, е първият подземен хотел в света. Уникалното съоръжение бе изграждано в продължение на 10 години и струва около 260 млн. долара. И едва ли е изненада за някого, че то се намира в Сонгджанг, на около 35 километра от китайския мегаполис Шанхай.

 

Хотелът е проектиран от британската фирма Atkins – компанията, построила хотел „Бурж Ал Араб“ в Дубай. Изграждането му е струвало усилията на над 5000 души, тъй като проектът изисква иновативни инженерни решения. Главният инженер Чън Сяосян споделя, че екипът му е регистрирал 39 патента и е направил стотици технологични открития. „Ние буквално водихме битка срещу гравитацията“, обобщи той.

Хотелът е вдълбан в скалите на 88 метра висока кариера, пълна с вода. От 18-те етажа, 16 са буквално под земята. Две от нивата пък се намират под водата, където гостите могат да се насладят на удивителната гледка, предоставена от огромен аквариум.

Горният етаж е на партерно ниво и е покрит с флора и фауна, така че на практика се слива с околната среда. Той е проектиран и изграден с екологична насока и генерира собствена енергия, отопление и осветление . В случая се използва геотермална и слънчева енергия.

Изграденият зад стъклено покритие изкуствен водопад пада по цялата височина на хотела, а посетителите могат да му се възхищават от балконите на стаите си. По-авантюристично настроените гости пък могат да пробват бънджи скокове или скално катерене без да се налага да напускат Страната на чудесата. Друга тръпка са предлаганите водни спортове. Хотелът разполага с 337 класически, луксозни стаи и апартаменти с овално извити балкони.

 

Deep Pit е официално отворен за посетители, но преди да си стегнете куфарите, трябва да знаете, че луксът си има цена. Престоят в хотела ще ви струва около 500 долара на вечер.