На автокино по кралски

Нейно Величество Елизабет Втора реши да зарадва поданиците си с нов вид кинематографично преживяване. За целта една от резиденциите на кралското семейство ще бъде превърната в автокино. Ето за какво става въпрос:

 

Избраното имение е Сандрингам Хаус, намиращо се в графство Норфолк. То е построено в якобински архитектурен стил в периода 1870–1892 г. за първородния син на кралица Виктория и принц Алберт крал Едуард VII (Алберт Едуард). По принцип се знае, че в наши дни британското кралско семейство отсяда в Сандрингам Хаус по време на Коледните празници. Но след като кралицата прекарва летните си ваканции в замъка Балморал, Шотландия, норфолксият имот е или неизползваем, или отворен само за туристи през по-голямата част от годината.

Сандрингам Хаус .

Така се заражда идеята луксозният дом да бъде преобразуван в автокино, радвайки любителите на седмото изкуство. Но това не означава, че английския суверен се е отказал от него… Очаква се към края на септември Сандрингам Хаус да посрещне първите зрители, а билетът за един автомобил ще струва 32.50 паунда. Сред филмите, които ще бъдат прожектирани, са „Рокетмен“, „Моана“, „1917“, „Роди се звезда“ и „Брилянтин“. Чрез този линк можете да видите цялата програма на автокиното – https://sandringhamestate.co.uk/events .

Да припомним, че неотдавна британската монархия пусна на пазара собствена марка джин от името на Елизабет Втора. Красивата бутилка от 0.7 литра се продава на цената от 40 паунда, а съставките ѝ включват глог, лимон, върбинка и листа от черница – всички отглеждани в градината на Бъкингамския дворец. Кралският джин предизвика истински фурор – всички бутилки бяха разпродадени още в деня на лансирането му.

Кралският джин.

Между другото, и джинът, и автокиното са стратегически ходове за събирането на финансови средства. Причината – след като икономическата криза удари света – заради пандемията от коронавирус – фондът за поддръжката на кралските имоти Royal Collection Trust бе лишен от необходимите 30 млн. паунда годишно. Затова всяко пени, спечелено от продажбите на билетите за кино и алкохола, ще бъде добре дошло.

Английската кралска регалия.

Впрочем, мнозина не знаят, че английската корона ежегодно внася в държавната хазна огромна сума пари, напук на противниците на монархията. По данни на независимата компания Brand Finance, само за 2017-а приходите, получени от туристите и най-вече от феновете на кралското семейство са 1.8 млн. паунда