Montblanc пише нови глави в историята на писалките

В епоха, когато целият свят пише и изпраща стотици съобщения на ден, скъпоценната писалка повече от всякога изглежда лукс. Един от най-известните производители на пишещи инструменти в света – Montblanc,  успява да запази своето художествено наследство напук на цифровата треска, а всяко специално издание има своя собствена история.

 

Ръчната обработка се прилага на всеки етап от създаването на изискания предмет – от шлифоването и поставянето на скъпоценните камъни до гравирането на златните (брандът не предлага стоманени) писци на писалките. В същото време традиционните методи се допълват с цифрови технологии. С всяко следващо предложение компанията се опитва да направи крачка напред, привличайки експерти от различни области, за да създаде нещо изцяло ново. Решено бе, например, базовият модел Meisterstück да бъде украсен с кожа, но този път без да се използва лепило. Екипът на творческия директор Заим Камал успя да открие във Флоренция художник, който покрива воланите на състезателните автомобили с кожа и може да зашие материала така, че да остане изпънат. За някои от операциите брандът трябваше да изработи миниатюрни версии на инструментите на майстора.

Тази есен писалката Egyptomania (на цена от 570 000 долара за базовия модел до 2.2 млн. долара за изданието Treasure LE1 от колекцията High Artistry) най-после видя бял свят. „Montblanc няма да ви направи добър писател, – казва Камал. – Но това е надежден спътник. За момент ще се разсеете от красотата на писалката и след това отново ще се върнете към писането, изпитвайки известно удовлетворение. “ И ако имате късмет, тази красота ще изведе вашата креативност на следващо ниво.

Творческият директор Заим Камал заимства от архивите на Montblanc осмоъгълната форма на оригиналната писалка Egyptomania от 20-те години на ХХ век.

Екип от разработчици създаде компютърен модел на дизайнерските скици за новата лимитирана серия Egyptomania и след това направи прототип от восък (във формата на саркофаг) на 3D принтер, за да оцени пропорциите и мащаба преди да започне работата по метала.

Гравьор издълбава пасаж от Книгата на мъртвите върху златния корпус на писалката. Всеки йероглиф е изследван и проверен от професор египтолог.

Изработването на всеки писец изисква 35 операции. Отначало шаблоните се изрязват от металната лента. След това върху тях се поставя цифрата 4810 и орнамент. Диамантено острие срязва перото с висока скорост така, че мастилото да прониква през него. Накрая всеки писец се проверява чрез изписването на осмици и прави линии. Експертите са в състояние да определят само по звука дали той се нуждае от допълнителна обработка.

Двукаратов брилянт украсява върха на капачката на всяка писалка Egyptomania от колекцията High Artistry.

Образец от колекцията High Artistry на стойност около 2.2 млн. долара се украсява със скарабей, изработен от тюркоаз. Когато го натиснете саркофагът се отваря и пред вас се появява скъпоценният писец. Корпусът от бяло злато е декориран със сапфири и топче от карнеол.