Мистерията на Червената планета

Марсианската база, построена в дълбините на пустинята, може да бъде посетена от всеки.

Докато пилотираните полети до Марс все още си остават мечта и далечна перспектива за НАСА и Роскосмос, китайците вече построиха марсианска база, в която има всичко необходимо за живота на колонистите.

Вярно, че тя се намира на Земята – в самия център на пустинята Гоби. Базата е част от държавния проект под името C-Space, в което C означава общество (community), култура (culture) и креатив (creativity). Задачата му е да разкаже на посетителите за изследванията на космоса, живота на Марс и трудностите, с които може да се сблъскат марсианските колонисти.

За да привлекат внимание към проекта първите посетители на обекта станаха участници в реалити шоу. Те трябваше да живеят в марсианската база в условия, максимално близки до реалните. Петима от шестте участници бяха китайски знаменитости. Шоуто се оказа изключително успешно и стана един от най-популярните проекти на онлайн платформата, на която бе излъчвано. След това в обекта бяха допуснати ученици и студенти, а след броени дни ще е достъпна и за туристи. Базата е най-голямата китайска забележителност, посветена на космическата тематика и овладяването на Марс.

Откриването й е предвидено за Деня на космонавтиката, който в Китай се отбелязва на 24 април. Празникът е учреден от Си Дзинпин през 2016-а в чест на полета на първия китайски изкуствен спътник Дун Фан Хун І през 1970-а. Проектът C-Space включва и  създаването на документални и игрални филми, сувенири, както и организирането на образователни дейности.