Милиардери от Дания и Blackstone купуват собственика на Legoland

Една от най-големите сделки във Великобритания ще приключи до края на 2019-а.

 

Компанията Merlin Entertainments, собственик на тематичните паркове Legoland и музеите за восъчни фигури на мадам Тюсо, отново ще стане частна. Купуват я представители на едно от най-богатите семейства в Дания, американският фонд Blackstone и компанията CPPIB, управляваща инвестициите на канадския пенсионен  фонд.

Британската компания Merlin Entertainments съобщи преди дни, че отново ще стане частна. От изявлението става ясно, че акциите й ще бъдат купени от компанията Kirkbi, управляваща активите на датското семейство Кристиансен, американският фонд за преки инвестиции Blackstone и канадската CPPIB, управляваща инвестициите на канадския пенсионен фонд. Kirkbi ще бъде основен акционер в Merlin с дял от 50 процента.

 

 

Kirkbi вече притежава 30% от Merlin. В миналото Kirkbi и Blackstone контролираха компанията в продължение на осем години, докато в края на 2013-а тя не предложи акциите си на борсата.

Merlin бе оценена на 4.77 млрд. паунда (6.04 млрд. долара). Като се вземе предвид размерът на дълга й, стойността на сделката ще бъде 5.9 млрд. паунда ( 7.5 млрд.долара). The Wall Street Journal отбелязва, че това е една от най-големите сделки във Великобритания. Приключването й е планирано за  четвъртото тримесечие на тази година. След  появяването новината, цената на акциите на Merlin на Лондонската фондова борса нараснаха с 14 процента. Купувачите заявиха, че възвръщането на статута на частна компания ще помогне на ръководството на Merlin  да изградят дългосрочни планове и да приложи по-добра стратегия.

 

 

Merlin е вторият по големина оператор на увеселителни паркове  в света след Disney. Компанията присъства в 25 държави. Тя управлява 130 тематични паркове Legoland, океанариумите Sea Life, музеите за восъчни фигери на Мадам Тюсо и други обекти. През миналата година те бяха посетени от 67 млн. души, което донесе приходи на компанията от 1.65 милрд. паунда (2 млрд. долара). Броят на служителите в пиковия сезон достига около 28 хил. души.

Фамилията Кристиансен са основните собственици на най-големия в света производител на играчки Lego. Главата на семейството –  Келд Кърк Кристиансен и трите му деца, притежават 75% от Лего. Forbes оценява състоянието на семейството на 4.7 млрд. долара, а Келд Кърк Кристиансен е на трето място в списъка на най-богатите хора в Дания.