Места от фантастични филми, които съществуват реално

Мечтали ли сте някога да участвате във филм? За вас събрахме няколко реално съществуващи места, където са заснети прочути фантастични ленти. Пътят до повечето от тях далеч не е кратък. Но какво означават разстоянията пред възможността да се снимате на фона на пейзажи от любими филми като „Отмъстителите“ или „Властелинът на пръстените“.

 

„Отмъстителите: Война за без край“ – оризовите тераси Банауе, Филипините

В последната сцена на филма Танос, който с поредното щракване е унищожил половината  живот във Вселената, сяда щастлив, за да съзерцава прекрасния (и според него) нов свят. Вие можете да направите същото, просто трябва да стигнете до Филипините: именно тук, на оризовите тераси на Банауе, е заснет магическия пейзаж, на който се възхищава филмовият злодей.  Разбира се, в лентата той е дообработен с помощта на компютър, но пътешествениците, които са посетили мястото, уверяват, че реалната гледка е не по-малко привлекателна и умиротворяваща.

Оризовите тераси са сред най-известните атракции на Филипините. Те са изобразени на местна банкнота и от 1995-а  са  под закрилата на ЮНЕСКО. Впрочем това чудо е създадено от човека: смята се, че терасите са построени без специално оборудване. Възрастта им се изчислява на повече от две хиляди години, но въпреки това на тях продължават да се отглеждат ориз и зеленчуци.

Оризовите тераси са разположени на остров Лусон по склоновете на планинската верига Централни Кордилери. До тях се стига от Манила, столицата на Филипините, където може да вземете някой от редовните автобуси. Пътуването отнема около осем часа. Отделете няколко дни за проучване на тераси, за да се насладите изцяло на красотата им, обиколете всички интересни маршрути за трекинг и слезте до водопадите.

„Интерстелар“,  ледникът Снайфедлсйокудъл и низината Мафабот, Исландия

Космосът е по-близо, отколкото изглежда: например пейзажи от двете фантастични планети в култовия филм „Интерстелар“, лесно се откриват и на Земята. Просто трябва да отидете в Исландия.

Покритата с вода планета Милър е заснета в низината Мафабот в южната част на острова. Тя се намира се между открито море и река,  поради което често е наводнена. Това създава впечатлението за безкраен воден простор. Вярно, че тук времето не се забавя, освен като метафора. Най-удобният начин да стигнете до Мафабот е с кола.

Ледник Снайфедлсйокудъл  се намира в природния парк Скафтафел в югоизточната част на страната. Пейзажите тук са наистина неземни, точно както на планетата Ман: камъните са покрити с лед,  а ледените пещери са наистина невероятни. От ноември до февруари дори може да се спуснете в тях, но задължително  с водач. А през летните месеци просто се разходете из околностите,  това не изисква  специално оборудване.

Пътешествията се организират от туристическия офис на град Хебн, до който можете да стигнете с кола или с автобус от Рейкявик (подгответе се психически за факта, че ще трябва да преодолеете над 300 километра).

„Властелинът на пръстените“, Национален парк „Тонгариро“, Нова Зеландия

Разпознахте ли пейзажите на Мордор? Ето я долината, която кръстосваха хобитите, а на преден план е вулканът, в чиито пламъци бе създаден и унищожен пръстенът на всемогъществото. В парка „Тонгариро“ е малко вероятно да срещнете орки или други магически народи, но изкачването на планината (която всъщност се казва Нгауруе) е напълно възможно.

Наблизо са разположени и така наречените Мрачни хълмове, както и планината Дуум (чието истинско име е Руапеху). Ако и това не е достатъчно за душата ви на истински фен, отидете до водопада Мангаверо, където Ам-Гъл ловеше риба. Реалната гледка не е много впечатляваща, затова пък околностите са много красиви.

Паркът „Тонгариро“ се намира в самия център на Северния остров, на приблизително еднакво  разстояние от Окланд и Уелингтън (малко над 300 километра). За да стигнете до мястото, най-удобно е да наемете кола: така можете да се разхождате из равнините и планините колкото си искате, без да зависите от екскурзионните програми.

„Аватар“, планините Улинъюан, в парк „Чжанцзяцзе“, Китай

Разбира се, че вече сте разпознали тази гледка. Изтрийте гората отдолу и планините на заден план, добавете малко компютърна обработка и… имате летящите острови на планетата Пандора. Впрочем след излизането на филма  започнаха да наричат района „Планините на Аватар“. Обърнете внимание, че лентата не е заснета на това място, Пандора е изцяло компютърна графика. Но Спилбърг признава, че именно китайския парк го е вдъхновил за летящите острови.

Паркът е изключително популярен сред туристите и преди снимките на блокбастъра на Стивън Спилбърг.  Той е считан за едно от най-красивите места на земята, а по мащаби и зрелищност, пътешествениците го сравняват с Гранд Каньон в САЩ. „Чжанцзяцзе“ е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1992 година.

Паркът е толкова огромен, че няма как да го обиколите пеша, но можете да използвате специални автобусни маршрути. Препоръчва се да отделите поне два дни за разглеждане. Освен  „Планините на Аватар“, тук може да се видят няколко храма, да се изминат няколко красиви маршрута за трекинг и да се изкачат планинските върхове, които предлагат зашеметяваща гледка.

„Джурасик парк“, Кауай, Хаваите

Този остров е считан за един от най-красивите в Хавайския архипелаг: ярко зелена растителност, живописни водопади, бели плажове и огромен вулкан в средата. Фантастичните пейзажи привличат много създатели на филми: освен „Джурасик парк“ тук са заснети още стотина ленти включително „Кинг Конг“ и „Сини Хаваи“.

Между другото, „Джурасик парк“ е оцелял на острова: днес това е само портата, оставена от екипа на филма, зад която започва пешеходната пътека към вулкана Уайалеале. Имайте предвид, че пътищата до кратера са непроходими и без опитен местен водач е малко вероятно да стигнете до целта. Ако искате да разгледате по-отблизо вулкана и околните джунгли, по-добре е да направите обиколка с хеликоптер.

Друга зашеметяваща природна атракция на острова е каньонът Уаймеа, вторият по големина в Съединените щати, на който може да се полюбувате от многобройните наблюдателни  платформи.

На Кауай е много влажно, дъждовният сезон продължава със седмици, така че най-доброто време за пътуване е лятото. До острова се стига най-удобно със самолет от Лос Анджелис с прекачване в  Хонолулу.