Special Weekly

Men Follow

Завръщане от бъдещето на автомобилите

спешъл

S 250 ed34b7d3 189c 48aa be83 be4612efdea3

През 1885 г. Карл Бенц конструира в Манхайм (Германия) своята триколка, която се смята за родоначалник на съвременния автомобил. Оттогава много коне и кубици са влезли под капаците на "четириколките", салоните им все повече наподобяват мини луксозни апартаменти, а визията им смело надхвърля границите на въображението. Дойде време и за автомобилите на бъдещето. Ако се съди по концептуалните модели, разработени от големите компании, които се появиха триумфално на голямата сцена, със сигурност ни очаква вълнуваща епоха на технологични шедьоври. Колите на следващото поколение ще станат много умни и дори ще полетят. Шофьорите ще бъдат излишни, въздухът ще си отдъхне от атаките на вредните емисии и вече няма да мислим къде да паркираме.

Mercedes Benz BIOME

Вдъхновен от хармонията на природата и напълно интегриран към екосистемата от първия миг на появата си. Това е футуристичният Mercedes Benz BIOME, който сякаш идва от планетата на автомобилните аватари. BIOME е съвършеният автомобил на бъдещето, като се започне от неповторимата му визия и аеродинамика, през максималната му функционалност, до непостиганата досега екологичност. Природно-технологичният хибрид е непоклатим на пътя и много комфортен, управлява се леко. И тежи по-малко от 500 килограма, тъй като е конструиран от ултралек материал, наречен "биофибър". BIOME е създаден в генноинженерна лаборатория, сам произвежда горивото си от слънчева енергия и отделя в атмосферата чист кислород. На фона на тези природни чудеса е почти излишно да се споменава интериор и екстериор. Но все пак трябва да отбележим, че рожбата на биомеханиката се задвижва от два 15-киловатови електрически двигатели, които се зареждат с литиево-йонна батерия. Всички функции като навигация, скоростомер, еър-къндишънинг се контролират и управляват от iPad. Неслучайно 9 от 10 души, зърнали поне за миг Mercedes Benz BIOME, са убедени, че това е най-съвършеният концептуален автомобил.

Cadillac Aera

На какво ще се радват шофьорите след 30 години? Един от потенциалните отговори на въпроса с повишена трудност е Cadillac Aera. Агресивен, луксозен, надежден и стилен автомобил, който изглежда така, сякаш току-що е излязъл от гаража на Батман. Aera е поантата в новата философия на Cadillac, наречена "изкуство и наука". Купето наистина е произведение на изкуството, познато от научно-фантастичните филми. Корпусът на Aera е направен от най-модерна структура, използваща 3D решетка с моноформирана рамка и наподобява конфигурации, които се срещат в природата. Дизайнът е 2+2 места. Автомобилът претендира, че може да измине над 1500 км без спиране благодарение на пневматичната си система за задвижване от последно поколение, работеща със сгъстен въздух. Друга невиждана екстра е системата за задвижване на колелата All-In-One, едновременно контролираща въртящия момент, управлението и окачването.

Terrafugia TF-X

Летящите коли са основна част от цветния пейзаж, който хората очакват от бъдещето. Вероятно мнозина обаче дори и не са си помисляли, че автомобилите ще започнат да се реят величествено над нас толкова скоро. От няколко години точно това оправи Terrafugia TF-X - кръжи в небосклона, докато не се "умори", за да кацне на шосето и да продължи кротко пътя си. Компанията Terrafugia е създала няколко вълшебни прототипа, но нейният най-впечатляващ и напреднал проект несъмнено е TF-X. Моделът има уникални характеристики и по въздух, и по земя. Той е програмиран автоматично да избягва трафика "горе", лошите въздушни течения и забранените зони, а ако нещо се обърка с кацането, на помощ идва вграденият парашут. Обучението за пилотиране е просто и не отнема повече от 5 часа на всеки средностатистически "земен" шофьор. Естествено "автолетът" си има и автопилот. В него комфортно могат да съжителстват четирима пътници, максималният обсег на полета е около 800 км, а кацането е вертикално, като за целта е необходим диаметър от 30 кв. метра. Максималната скорост, с която може да лети Terrafugia TF-X, е около 300 км/час, а зареждането й става с акумулатор.

BMW GINA

BMW GINA е автомобил, създаден и постоянно доразработван, за да спира дъха на феновеве си. Вместо традиционните за спортните роудстъри метални корпуси GINA "е облечен" във високотехнологична дизайнерска кожа, под която живее алуминиево покритие. Не само че обликът му е зашеметяващ, но и с едно натискане на бутон може изцяло да го промените, позволявайки на ефектни детайли, например спойлерите, да изскочат от вътрешността на колата. Другите акценти включват задно крило, напомнящо на "набитата опашка" на BMW "шестицата" и динамично купе, което може да се повдига до желания спортен вид. Когато не се употребяват, предните фарове се затварят като клепачи на срамежлива красавица. Двете врати се отварят "ножично" нагоре по подобие на модела Z4. Интериорът е изваян, но и той може да бъде моделиран, като например скриете от любопитни погледи всички циферблати и джаджи, които не ползвате. Когато GINA е паркиран, дори воланът и облегалката за глава изчезват в небитието, и така свободно може да слезете, без да се блъскате насам-натам. Дизайнерите са "заредили" BMW GINA с 8-цилиндров двигател, вдъхновен от ретро легендата Z8 Roadster.

Chevrolet EN-V

Симпатична кръстоска между гигантска калинка и робот от филма "Трансформърс". Вероятно това е първото сравнение, което ще ви хрумне, ако видите отблизо Chevrolet EN-V. Електрическият концепт може и да не предизвика публичното внимание като "нарисуваната" кола на Google, която бръмчи по шосетата без човек зад волана, но определено е атрактивен и оригинален. Като визия моделът е фокусиран върху тайните на градското шофиране и вероятно ще му е по-добре в трафика, тъй като максималната му скорост е едва 40 км/час. Със шевролет Chevrolet EN-V определено няма да се състезавате по пистите, но пък спокойно може да вземете детето от училище, като преди това паркирате на площ, колкото носна кърпичка. Мъничето е екипирано с камери, сензори за паркиране, може да комуникира с околните автомобили и дори със светлинните сигнали на светофарите. Педалите на газта и спирачката са решени в стил електронна игра, на таблото ви светват "старт" и "плей" бутони в зависимост от това дали ги ползвате. Ако сте почитател на безопасността, гъвкавото шофиране и икономичните, но комфортни модели Chevrolet EN-V е вашият избор.

 

F 015 Luxury in Motion

Повечето автопроизводители не са достатъчно смели, за да погледнат далеч напред във времето и се задоволяват да показват концептуални коли, от които ще тръгнат следващите им серийни модели. Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion обаче е нещо съвсем друго - мечтаната кола с незабравим облик. Да започнем от технологиите. Лимузината е задвижвана от два електрически двигатели, разположени в задната част, които в комбинация дават непостижимите за електромобил 272 конски сили. Енергията в тях идва от хидрогенен горивен панел, а допълнителният акумулатор няма да ви остави да закъсате на пътя. Корпусът на F 015 е комбинация от алуминий, закалена стомана и леки материали като карбон фибър. Монолитната конструкция прави разделението между шасито и прозорците почти невидимо. Футуристичният Mercedes се е качил на 26-инчови колела, а вътрешното пространство е повече, отколкото в който и да било луксозен седан. Достъпът до интериора е осигурен от врати, отварящи се на 90 градуса. Уютната кабина разполага с четири дизайнерски кресла, които могат да се въртят около оста си, за да се насладите на панорамна гледка или да изгледате някой нов филм. Ако се питате кой ще шофира през това време, отговорът е прост - автомобилът чудесно се грижи за себе си благодарение на богат набор от стереокамери, радарни сензори и автопилот. Но по всяко време можете да поемете ръчния контрол. И за десерт, когато Mercedes-Benz F 015 остави пътника си, той сам си намира паркомясто.