Special Weekly

Men Follow

Забранено за простосмъртни

Елитните мъжки клубове в близкото минало бяха запазена територия за нацупени и педантични аристократи. Но с появата на новата генерация бизнесмени, телевизионни звезди и знатни особи, членството в частен клуб се превърна в белег за индивидуализъм, стил и висока позиция в обществената йерархия. Въпреки че някои от тези специални места са в бизнеса от над 50 години, те продължават да привличат само специални гости. Избраниците са селектирани така, че да повишават и без това превъзходната репутация на "тайните явки". Там се срещат особи от професионалния или знатен елит, които искат да останат встрани от вниманието на папараците, докато се забавляват или правят бизнес с чаша аперитив в ръка. Най-авторитетните клубове са недостъпни за простосмъртни, чиито финансови възможности не са в графата "изключителни". Ако попаднете сред членовете на елитно братство, няма от какво да се притеснявате. Стига да си плащате редовно членския внос и да не смущавате останалите обитатели, лесно ще се превърнете в един от Тях. Пътят до там обаче е дълъг, а годишната такса от над 2000 долара е най-малкият проблем. Нуждаете се от препоръка или лична покана. И при елитните клубове е налице строга йерархия. Сега най-модерни са тези, които предоставят възможност за общуване с местни знаменитости или за професионално ориентираните сбирки.

 

Cercle de Lorraine

Този елегантен частен клуб се подвизава в замък, построен през 1910-а в красивото сърце на Европа - Брюксел. Членството в него съвсем не е евтино - над 1500 евро годишно. За сметка на това ще се чувствате като кралска особа, докато вечеряте в някой от вътрешните елитни ресторанти или пък се изтягате на шезлонгите около баровете и "палувате" с останалите братя.В Cercle de Lorraineатмосферата винаги е оживена. За по-сериозните клиенти, които в клуба, за да говорят по бизнес, са обособени специални сепарета. Мястото, известно и като Club van Lotharingen, среща елита на бизнеса, шефовете на частни компании и големите "акули" на капиталовите пазари от френско и холандско-говорящите общности на Белгия. Ако съберем годишната печалба на членовете на белгийския клуб, тя вероятно ще надхвърли брутния вътрешен продукт на България. Там може да срещнете личности като барон Джордж Якобс - президент на борда на директорите на UCB Group и Delhaize Group, виконт Етиен Давиньон - първият председател на международната Агенция по енергетика и бивш шеф на банка Societe Generale или пък бившият изпълнителен директор на ING Group Майкъл Тилмънд. Естествено за такива личности са предвидени и елитни забавления. Посетителите на клуба могат да участват в турнир по голф, да се срещнат на вечер, посветена на кубинските пури, да излязат на пикник с легендарни класически автомобили, да се впуснат в ловно приключение, да плуват с яхта или просто да премерят силите си на партия бридж или на тенискорта . Новите членове се приемат с гласуване и ако бъдете одобрен, следва да си приготвите допълнителна такса за включване от 1750 евро.

 

Le Cerclede Union Interallie

Парижкият "Кръг" е запазена територия за успешни предприемачи, рискови инвеститори, създатели на патентии известни политици.Cercle de Union Interallie със сигурност е сред най-ексклузивните частни клубове в цяла Франция. Много от членовете му използват мястото, за да обменят бизнес идеи и да търсят професионални съвети, докато за други това е добър начин да научат клюките в бранша или от светския живот. Присъствието ви там би струвало около 1200 евро годишно, но всеки цент си заслужава.Проблемът е, че много трудно можете да попаднете в това елитно сдружение, което разкрива тайните си само пред каймака на обществото. Обединението съществува от 1917-а, когато контът на Бюмонт Пол Дафи и Артур Майер решават да създадат клуб, който да подпомага морално и материално офицерите и знатните особи, воюващи на страната на Антантата в Първата световна война. Любопитно е, че сред първите му членове е и създателят на автомобилната империя Citroen - Андре Ситроен. В наши дни Cercle de Union Interallie приютява бившия министър-председател на Франция - Ален Жупе, екс-държавният глава Валери Жискар д'Естен, нашумелият моден дизайнер Жан-Чарлз Кастелбажак, писателката и актриса Надин дьо Ротшилд, дукът на Люксембург Жан.

 

The House of St. Barnabas

Популярният британски интериорен дизайнер Ръсел Сейдж е "виновникът" за стилната реставрация на The House of St. Barnabas. По същество лондонският клуб, който се намира в баровския квартал Сохо, е създаден с цел да набира средства за благотворителни каузи. Затова членовете му са сред най-големите дарители на фондации. За присъствието там се плаща между 220 и 400 евро месечно, но голяма част от средствата отиват директно за инициативата за подпомагане на бездомните в английската столица. Тя води началото си от далечната 1846-а. Името The House of St. Barnabas е като извадено от роман на Дикенс и привлича социално ангажирания лондонски елит. Вътрешното пространство е уникално - от стълбище се влиза в няколко тематично украсени салона, по чиито стени могат да се видят рицарски доспехи, ловни трофеи или картини на модерните лондонски художници Трейси Еним, Джереми Делър, Марк Тишнер и Марго Боуман. Горното ниво на клуба е за доброволците, които се учат как да помагат на хората, докато долу се настаняват клубните членове. За тях барът предлага свежи коктейли, придружени от "глезотийки" като здравпсловни хамбургери и бухти от патладжан, поляти с мед. Клубът разполага също с ресторант, конферентни зали и официален салон. Параклисът, направен във френски готически стил, се използва и за концерти на живо, както за срещи с известни писатели и артисти. Градината е малка, но перфектно поддържана. Президент на този малък лондонски рай е Дейвид Евънс, прочут с мениджърските си умения, осигурили възходящото развитие на компании от ранга на Marks & Spencer, Berkeley Partnership, Liffe и BP.

 

Oasis Clubhouse Buenos Aires

Дори в интернет не можете да откриете адреса на този аржентински елитен клуб, ако не членувате в него или не сте в поне листата на гостите му. Централното помещение на Oasis Clubhouse привлича вниманието с оригиналите на Анди Уорхол . Клубът разполага с три стаи за гости, градина-тераса, билярдна зала и официален салон. Кокетният бар за коктейли, разположен до басейна, често е посрещал едни от най-известните оперни певци, които са изпълнявали различни произведения си в романтична обстановка под светлината на свещи. Дневните пропуски са достъпни за гости, докато годишното членство излиза около 1000 долара. Локацията на Oasis Clubhouse позволява да се насладите на изключителни гледки от Буенос Айрес. Не случайно често наричат аржентинската столица "Париж на Южна Америка", а местният елит си има своя оазис. Всъщност Oasis Clubhouse е първата брънка от едноименната луксозна верига клубове, основани от нюйоркчанина Паркър Станбъри. Те са превзели някои от ключовите латиноамерикански градове като Рио де Жанейро, Богота, Меделин, Монтевидео, Сао Пауло, а отскоро и американския Маями. Oasis Clubhouse в Буенос Айрес представлява уникална смесица между модерна аржентинска вила, манхатънска арт галерия и басейн парти, подобно на тези в Холивуд.

 

Soho House Berlin

Ако искате да зърнете на живо либимите ви топмодели или медийни законодатели, няма по-подходящо място за това от Soho House Berlin. Основателят му, Ник Джоунс , превърна построения през 1928 г. универсален магазин, някогашен дом и на ръководството на германската комунистическа партия, в оригинален елитен частен клуб. Най-голямата атракция в берлинската Soho House е огромният басейн, кацнал на покрива на сградата. Разбира се наоколо са изградени достатъчно реномирани ресторанти. Модерният клуб със славна история определено си струва 1200-та евро годишна такса. Частният клуб разполага с 65 стаи, 20 апартамента с денонощно обслужване и 4 просторни мансарди. Сред другите екстри са модерен спа център с фитнес, барове, малък киносалон и помещения за частни сбирки. Стилът е ретро, с живи рисунки по стените на Деймиън Хърст. Перлата на постсоциалистическия декор е един от кръглите барове, сполучливо наречен "политбюро", на чиито столове можете да видите ексцентричния режисьор Вим Вендерс или легендарния моден дизайнер Волфганг Юп.

 

Residence Dublin

"Резиденцията" в Дъблин е бивша градска къща, в която елитни особи от ирландската столица организират сбирките си от четири насам. Клубът изобилства с луксозни детайли като например дъбовият паркет и свежите интериорни дизайнерски хрумвания. Обстановката е подчертано интелектуална. Ресторантът на Residence - Forty One - вече е световно известен и клубът до голяма степен дължи славата си именно на него. Forty One е спечелил цяла дузина кулинарни награди най-вече с невероятните си специалитети от морски дарове и с оригиналните си десерти. Ресторантът все още е достъпен с резервации за гости, които не членуват в клуба. Но ако искате да се докоснете до тайните на ирландското висше общество, трябва да направите заявката си поне няколко месеца в аванс. Златното правило на резиденцията е: "грижим се за гостите си така, както те биха желали - като личности с всичките им чудатости ". Месечните забавления също са в стила на ирландското гостоприемство - от дегустации на вино, през голф състезания до планински изкачвания и живи концерти. В резиденцията можете да видите актуалната модна колекция на Harvey Nichols или да потренирате със фитнес гуруто Карл Хенри.

 

A60 New York

Високо на покрива на Thompson hotel известните нюйоркчани се наслаждават на красотата на "голямата ябълка", отпивайки от коктейлите си с поглед, устремен към Empire State Building и река Хъдсън. Барът A60 е невероятно място за романтична вечеря или за бизнес среща. Гостите на хотела се допускат до шикозния клуб, а членството в него е безплатно. Ако, разбира се, бъдете поканен... Защото в A60 сепаретата се заемат от Ръсел Кроу, Ейдриън Броуди, Никол Кидман, Джордж Клуни Сиена Милър и много други холивудски знаменитости. Разкошната тайландска кухня се доставя от известния ресторант Kittichai , още по-известен заради главния си готвач Йън Чалермиктичай. Специалитетите му са Pandanus Red Snapper и задушено на бавен огън агнешко с къри "по южняшки". Гледката и менюто в A60 са безспорно убийствени, но гостите се връщат и заради уникалните тропически коктейли, които се приготвят на бара. Всичко това, допълнено от елегантната атмосфера, превръщат A60 в пристрастяващо място и един от най-добрите барове в света.

 

Annabels London

Annabels привлича като магнит знатните особи и известните личности от младата генерация. Така че, ако сте прехвърлили 30-те, ще трябва да платите четири пъти по-висока годишна такса (около 1600 долара), за да бъдете приет в това колоритно лондонско общество. Както в повечето елитни клубове, входът е подчертан с пищен, но елегантен интериор. Annabels е смятан за един от най-актуалните нощни клубове. Единственият проблем е, че до лудите партита се допускат само членове. Не по-малко любопитна е и историята на Annabels . Той е основан през 1963 г. от предприемача Марк Бърли. Идеята е на приятелят му Джон Аспинал, който веднъж отбелязал, че не би било зле, ако двамата има къде да купонясват след вечерното залагане. Така Бърли превърнал мазето на Aspinall's casino в клуб и го кръстил на името на жена си Анабел . Тя обаче не оценила жеста и впоследствие се омъжила повторно за друг от компанията - сър Джеймс Голдсмит. Annabels е първият лондонски клуб, обособен само за елитна клиентела, сред която фигурират личности като принц Чарлз, Камила Паркър, президентът на САЩ Ричард Никсън, Аристотел Онасис, Франк Синатра и лордовете от клуба "Клермон Сет". Там са пели на живо легендарни изпълнители като Тина Търнър, Рей Чарлз, Ела Фицджералд, Даяна Рос, както и актуалната звезда Лейди Гага. Разкошният интериор е дело на дизайнерката Нина Кембъл , а картините са от колекцията на Бърли. През 2007-а клубът е закупен от собственика на модната марка Ivy - Ричард Карлинг за 90 млн. паунда.

 

The Hospital Club London

Въпреки името си, The Hospital Club е локал за онези, които желаят да попаднат в компанията на креативните лондончани. Клубът има собствено 3D кино с 36 места, два коктейл бара, ресторант и арт галерия. В декора няма нищо "болнично" - той е издържан в стила на модернизма . За разлика от повечето подобни места The Hospital Club е отворен и за "простосмъртни". Можете да наемете стая за срещи, в която да почувствате средновековната обстановка, подчертана от викторианските мебели. Ако бъдете допуснат като гост, задължително се разходете из клуба, за да се убедите, че членството има далеч по-големи предимства. Таксата за първата година е към 1000 евро, но след това ще минете и с осемстотин. В замяна получавате свободен достъп до седемте етажа на прочутата сграда, чудесна храна по всяко време на денонощието и уникалната възможност да срещнете някой, който може да помогне на бизнеса ви. Както казват членовете на клуба: "тук получаваш това, каквото си готов да дадеш". Клубът е място за безкрайни забавления - кабаре, комедийни шоута, писателски вечери, часове по митология и бизнес клас, организиран от Creative Capital. За кандидат-кулинарите е организиран курс, под ръководството на известния главен готвач Дънкан . Всеки месец изгряващи таланти от всички сфери показват творбите си в Hospital Club , а желаещите да присъстват на DJшоуто - Back to Ours- чакат седмици наред за билети.