Special Weekly

Men Follow

Всяка година човек трябва да покори поне един връх

Г-н Видинов, от колко години работите във финансовия сектор и как попаднахте там?


- Завършил съм специалност Икономика и управление на промишлеността в Университета за национално и световно стопанство през 1986-а, а във финансовия сектор работя от 1991-ва. Трудно ми е да кажа дали 20 години са много, или малко. Вероятно са малко, щом още се занимавам с това.


Озовах се в системата точно когато там започна реформата, а всичко, което съм постигнал, го отдавам на желанието ми за работа. Не се плаша от нея и вероятно това ми е помогнало през годините. Имало е, разбира се, и моменти, когато съм бил на ръба на нервната криза, но все пак човек трябва да намира начин да се владее и да се справя със стреса. Харесвам работата си и новите неща, които навлизат в нея. Не можеш да бягаш от тях, ако искаш да си добър в това, с което се занимаваш. Моят трамплин към финансовата система беше работата ми за около две-три години в Института по информатика и комплексна автоматизация към Асоциация Електроника. Там разбрах какво означава да създадеш една приложна софтуерна система, която да облекчи труда ти. Тогава с моите колеги бяхме много млади, ентусиазирани и нещата се получаваха. Наш клиент бе банка Средец, откъдето скоро ни предложиха работа. Така ни наеха, вместо да плащат за услугите на института. Това се случи през 1991-ва. Оттогава съм попадал в доста стресови ситуации. Част от тях са свързани и с това, че за две години преживях три консолидации на банки. По-късно - през 1998-а, работих и в ДСК, а от края на същата година избрах да продължа кариерата си в Алианц- България, където съм и сега.


Покрай работата ли се запознахте със сегашната си съпруга?

- Не, напротив. Бях на среща с приятели от отбора, с който играем футбол. Решихме да се съберем по случай коледните празници и по този повод компанията беше по-голяма. Запозна ни мой приятел. Това се случи през 1999-та, а заживяхме заедно от 2004-та. Две години по-късно ни се роди дъщеря. Сега имаме още една дъщеричка на 7 месеца. Със съпругата ми Ангелина решихме да се оженим едва преди два месеца. Направихме го най-вече заради децата. Причината за това е, че те обикновено започват да задават въпроси дали мама и татко са женени, или пък защо имаме различни фамилни имена.


Споменахте футбол...

- Да, обичам футбола и ритам всяка неделя с приятели. В последната година обаче ми е малко по-трудно да ходя, тъй като съм доста зает. Обичам и ските, карам с удоволствие не само по нашите писти, но и в чужбина. Колкото до марките, давам доста пари за ски, като залагам на Atomic. Оборудването е много важно за мен и винаги карам с каска. Още първия път, когато я сложих, се ударих нелепо с друг скиор, който се учеше да кара, но за щастие нямахме травми. Много харесвам пистите в Австрия, които са доста по-различни от тукашните, въпреки че картите за спускания и ползване на съоръженията са на почти същата цена. Там никой не чака на опашка, а пистите са широки и много дълги. Освен това всички съоръжения работят и токът не спира. Атмосферата е невероятна. Изкачвам и планини - Рила, Пирин. Изобщо всяка година човек трябва да изкачи по един връх - Мусала, Вихрен... Аз обаче не успявам винаги да отделя време за това. За последен път изкачих Вихрен и Кончето миналата година.


Освен покоряването на върхове обичам и плуването. Веднъж седмично намирам време за него, защото този спорт е комплексен и много отпуска. Когато плуваш, не можеш да мислиш за нищо друго освен за водата и така се разтоварваш. Най-много обичам да плувам в Средиземно море, където водата е чудесна и лека за плуване. Така се запалих, че неотдавна дори взех един двуместен каяк, който пробвахме това лято в Халкидики.


Стига ли ви времето за всички тези занимания?

- Не, не стига. Мислех си, че ще мога по-често да карам тази лодка, но уви не се получи. Взех я в началото на юли, а я карах само в Гърция. Навсякъде мъкна и фотоапарата. Последното ми увлечение е голфът. Човек трябва да направи поне 1000 удара, за да излезе на полето. Този спорт прилича на шофирането - за да си добър шофьор, трябва да изминеш определен, не малък пробег зад волана. И тук е така - трябва да стабилизираш удара си за правилен контакт с топката. Ударът трябва да е премерен, а това никак не е лесно. Освен това харесвам адреналина и високите скорости, но не прекалявам, особено с шофирането, тъй като е опасно.


Какви книги харесвате?

- За книги почти не ми остава време. Това, което трябва да прочета в рамките на работния си ден, не ми дава възможност да се съсредоточа върху друго. Определено животът стана пренаситен от информация. Това се отнася и за художествената литература. Имам чувството, че съм преситен от разни истории, свързани с човешките съдби. В един роман винаги има някаква драма, а посланието на автора прозира и се хваща, без дори да е нужно да си завършил книгата. За мен са интересни езикът и неговото разнообразие. Да гледаш едно филмирано художествено произведение на екрана е едно, а съвсем друго е собственото въображение, което човек развива, когато чете книгата. Разбира се, когато намеря подходящо четиво с богат език или с любопитна информация, предпочитам него. Ще дам пример - преглеждам всеки път страницата на Кеворк Кеворкян в един от всекидневниците. Това е един от най-добрите български журналисти с невероятен език.


Имате ли любима марка кола?

- Ако ме питате какъв автомобил бих си купил - това е Мерцедес. Личната ми кола е от градски тип Suzuki Swift, но я кара съпругата ми. Като цяло обаче и двамата не я ползваме много.


Офисът ви е пълен с картини, интересувате ли се от изкуство?

- Определено. Като студент рисувах с пастели, но сега нямам време. Оказа се, че първата ми дъщеря - Николета, също рисува много добре. Тя избра да следва графичен дизайн в Нов български университет и нейните работи бяха оценени най-добре на конкурсния изпит. Обичам нашите художници, а най-много харесвам Владимир Димитров - Майстора. Вкъщи също събирам картини, но вече няма къде да ги слагам, тъй като живеем в малък апартамент.


Обичате ли музика?

- Да, харесвам всякаква, но хубава музика! Закърмен съм с Led Zeppelin 6-7 годишен. Бях два пъти на концерт на AC/DC - в Белград и у нас. Не пропускам и концертите в НДК - ТОТО, Гари Муур, Пако де Лусия... Любима ми е рок музиката, хеви метъл, хаос... Не познавам най-модерните рок групи и трудно ме печелят. Падам си също по The Beatles, Queen, а напоследък се заслушвам и по джаза. Затова не пропукскам и покана за някой пиано-бар.


Добрата музика върви и с добро питие и храна...

- Така е. През деня се храня предимно с плодове, ядки и пия чай. Старая се да се храня здравословно, пък и нямам време за разточителни обеди. Разбира се, на служебни обеди или вечери си позволявам малко повече храна, но предпочитам да е лека. Вкъщи се храня със салати, супи, риба, които жена ми приготвя. Любимото ми питие е уискито, а ако говорим за марка, това несъмнено е Tullamore dew.


Кое е любимото ви място за релакс?

- Предпочитам да си почивам на планина вместо на море. Там е спокойно и прохладно, особено през лятото. Ако говорим за чужбина - това със сигурност са Алпите. Не отказвам и разходка в кой и да е западноевропейски красив град.


Какво облекло предпочитате за свободното време и какво, когато сте на работа?

- Залагам на тъмносиньото каре или райе. Вратовръзките ми също са сини или с малко червено. През седмицата винаги съм с костюм. През уикендите обаче ходя с кожено яке, дънки или джинси. В петък на работа си позволявам да свалям вратовръзката. Така се настройвам за предстоящите почивни дни. Ароматът е важна част от цялостното излъчване. Харесвам парфюмите на Долче и Габана, а костюмите си купувам от български производители.