Special Weekly

Men Follow

Васил Златев: Успелите хора в България ще стават все повече

Васил Златев Петков е роден през 1937 година в Правец. Строителен инженер по професия. Бил е кмет на Правец от 1968 до 1989 година. След промените се занимава с частен бизнес. В момента е председател на съвета на директорите и съсобственик (с 50% дял) на ldquo;Агрохолдrdquo; АД. Управлява и дъщерното дружество ldquo;Тера Тур Сервизrdquo;, което се занимава с инвестиции в областта на туризма. Баща е на генералния директор на ldquo;Лукойл Българияrdquo; Валентин Златев.


Не съм си и помислял, че един ден ще трябва сам да взривявам хотела, който построих, признава създателят на ldquo;Правец Голф amp; SPA клубrdquo;


Г-н Златев, над десет процента от издадените сертификати за инвеститор първи клас в последните години са за вложения в голф игрища. Как си обяснявате тази тенденция? И по какво се отличава от останалите подобни проекти ldquo;Правец Голф и Спаrdquo;?


- Още в началото на прехода туризмът излезе на преден план като отрасъл, от който България може да печели. Започна се с морския туризъм - сами видяхте за колко кратко време се изгради базата по морето. Ние, чрез фирмата ldquo;Тера тур сървизrdquo;, също имаме участие в това с нашите хотели в Слънчев бряг и Обзор.


Но междувременно демокрацията даде на хората възможност да се развиват, да творят, да правят бизнес. И възникнаха по-големи потребности. Значението на туризма не е отслабнало, дори напротив - но вече става дума за туризъм, развит в цялата си гама. Затова ние решихме да преминем на едно по-високо стъпало и разработихме комплексен проект за това ваканционно селище, което включва голф игрище, жилищни сгради и индивидуални вили, един голям петзвезден хотел и т.н. И Агенцията за инвестиции видя, че става дума за един много хубав проект. Разбира се, има и други подобни. Но нашият е на първо място - и по мащаб, и по обем на инвестициите.


Правец е родното ви място, но само това ли повлия на избора ви?


- Нормално е човек, когато смята да инвестира, първо да потърси възможности в родния си край. Но има и друго - Правец е разположен в предпланините на Стара планина, с прекрасна природа и въздух, който според направените от нас изследвания е с шейсет на сто по-чист от този в Банкя, да речем. В този град никога не сме имали сърдечни заболявания.


Пренаселването на София превърна доскорошните предградия в неделими части от града. Това не отваря ли нови перспективи пред места като Правец - на половин час път и в същото време - напълно изолирани от градската суматоха?


- Вижте, каквото и да се говори за периода преди демокрацията, трябва да се признае, че тогава България се развиваше равномерно из цялата си територия. Имаше препитание за всички. Преминаването към пазарна икономика промени това. Нормално бе в този преход да има проблеми, особено в крайните райони - още повече че връщането на земята разклати силно и селското стопанство. Съвсем естествено е при това положение хората да бягат в София, където има работа.


Но ние искаме с нашия проект да покажем, че пак може да се получи обрат. С това ваканционно селище ще създадем работа не само за незаетите в Правец, но и за нови хора, които ще се заселят в града. А в едно селище, в което има млади хора и възможности за развитие, кой би си помислил да ходи в София? Това, което правим, може да стане пример за цяла България - за множество населени места със също толкова хубава природа или пък с други възможности за развитие.


Не трябва ли и местната власт да е малко по-активна и предприемчива, за да осигури това равномерно икономическо развитие? Били сте неин представител дълги години...


- Тогава държавата отговаряше за всичко. Но сега не е така. В много сфери държавата се оттегля и в основата вече трябва да бъде частният бизнес. Ролята на местната власт е да го привлича и насърчава. Където има активен кмет, активен общински съвет, те намират инвеститори. И вървят напред. Но това са отделни случаи, а би трябвало да е масова практика. Ще ви дам още един пример. Навремето аз бях натоварен да внеса фонтана в Правец и този пред НДК. Взехме ги от една германска фирма. Когато nbsp;отидох там, веднага ме прие кметът на града. Направиха ме почетен гражданин. Кметът ми каза: ldquo;Ние се nbsp;гордеем с нашата фирма, защото тя прави инвестиции и внася данъциrdquo;. Освен това държавата трябва да се постарае да улеснява инвеститорите. За да мина през всички процедури за голф игрището, ми nbsp;трябваха година и осем месеца. За щастие всичко това приключи и сега проектът се развива много добре.


Кога трябва да приключи строителството?


- В средата на 2009-а. Тогава ще е готово всичко - голф игрището, конната база. Вече имаме две ловни стопанства, с хубави животни. Идеята е, когато човек дойде на почивка със семейството си, той да влезе в един оазис, в който има забавления за всички. Мъжът играе голф, жената е в СПА-центъра, децата са на езда или в компютърните зали. Това ще е нещо неповторимо, без аналог у нас.


За разлика от други голф игрища, вашият проект не се цели в нискобюджетните играчи от чужбина, избиращи България заради изгодните цени. Появи ли се обаче у нас достатъчно широката прослойка от хора с големи възможности и с интерес към играта?


- Да, смятам, че се появи. Освен това, дори да приемем, че България още буксува в края на прехода,nbsp; това време ще отмине. Страната върви напред и успелите хора ще стават все повече. Неслучайно голф игрищата са приоритет. Това е спорт, в който човек може прекрасно да си почива. Вижте Америка ndash; там са изградили много и модерни игрища, където на практика преминава целият отдих на хората. Това ще стане и у нас. Ние не разчитаме, че веднага, още от утре, от игрището ще потекат печалби. За нас това е дългосрочна инвестиция, която с развитието на България ще придобива все по-голяма възвръщаемост.


Поканихте петстотин души за членство в Pravets Golf amp; Spa Club. Какви са отзивите?


- Прекрасни. Хората ми се обаждат и казват: ldquo;Г-н Златев, чест ви прави, че разработвате подобно нещоrdquo;. Защото основната ни задача е да създадем не обикновен голф клуб, а един клуб на успелите хора - на интелектуалците, на бизнесмените, на хората на изкуството. Тези хора трябва да имат свое място, където да се събират и да си общуват, несмущавани от нищо. Те ще могат и да си почиват, и да провеждат дискретно делови разговори. Интересът е много голям. Дори се притеснявам, защото ми се обаждат хора и казват: а защо пропуснахте мен? При такова мащабно проучване винаги има възможност за пропуски, за което искрено се извинявам. Подготвил съм няколко основни принципа за функционирането на клуба, които ще предоставя на заинтересованите, така че официалният регламент на клуба, да отразява вижданията на членовете му.


Предлагате много рядкото дори в световен мащаб съчетание от голф и ловен туризъм.


- Двете много добре се допълват. С изграждането на конната база ще започнем да развиваме и селския туризъм. Изграждаме екопътеки за разходки из Балкана. Целта ни е да задоволим всички желания на гостите си.


Наскоро и правителството обяви голфа за приоритетен отрасъл. Каква роля би могла да играе държавата в насърчаването на този тип туризъм? Не е ли развитието му ангажимент предимно на частните инвеститори?


- Не, държавата се е ориентирала правилно. Тя усеща, че тук ще има развитие. В края на краищата, ако нашият проект се окаже печеливш, това са и нови данъци, нови постъпления за държавната хазна.


Игрището ви се строи по проект на една от най-известните компании в този бранш. Планирате ли да привлечете и елитни международни състезания?


- Защо не? Ние и без това сме свързани доста сериозно със спорта. Много неща се направиха в Правец - обновихме старата спортна зала, изградихме футболни игрища, сега водещите футболни отбори идват при нас на подготовка.


За да разчистите терен за ваканционното селище, съборихте стария хотел ldquo;Правецrdquo; - строен, ако не бъркам, във вашия мандат като кмет. Той беше символ на цяла епоха в Правец. Какво си мислехте, когато го съборихте?


- Не бъркате - наистина бе построен по мое време. Тогава се планираше дипломатическият корпус да е в Правец и трябваше да има съответната база. За времето си това беше хотел на много високо равнище. Но виждате, че при новите условия има и нови виждания, нови потребности. Примерно SPA-центърът, nbsp;който внасяме от чужбина за 1 млн. евро, просто не би се поместил в старата сграда. Както и закритият басейн. Пък и самият стандарт в туризма се промени, стаите вече не отговаряха на съвременните изисквания.


Логиката тук е несъмнена. Въпросът ми беше по-скоро какви чувства изпитахте, докато рушахте собствената си постройка?


- Е, нали знаете, когато построиш нещо, не може да не изпитваш емоционална привързаност към него. Никога не съм си и помислял, че ще трябва сам да взривявам хотела, който построих. Нормално е човек да изпитва сантименти в такъв момент, но такъв е животът. Нещата се променят. Пък и нали сега строя нов, още по-хубав.