Special Weekly

Men Follow

Удоволствието от пурата

S 250 3383b9bc 8c8a 4a2b bd0c a71fbcce7e63
S 250 b7378eef 2f8a 44e4 93ba e05bc0bad9c2

В света има преуспели мъже, на които сякаш всичко им се отдава. Те са красиви, благородни и притежават необикновена харизма. Но това не означава, че не могат да имат слабости. Като бавният разговор в компанията на близки приятели с чаша благородно старо уиски и пура. Това е цял ритуал, изискващ съответното настроение и обстановка, изпълнена с тръпчиви аромати, изтънчени предмети и маниери.  

Прелестта на пурата е в наслаждението на ароматния дим с характерния за нея  специален привкус. А наслаждението не обича бързането, небрежността и разсеяните мисли. Преди да запалят пурата, познавачите оценяват аромата на тютюневия лист, поднасяйки я към носа си. Това не е задължително, но доставя допълнително удоволствие.

Следващата стъпка е отрязването на крайчето на пурата, което ще бъде запалено. Разрезът трябва да е равен, за да не повреди най-горния лист на обвивката. Разръфаният край на пурата не изглежда красиво и разваля целия процес на пушенето. Помните ли как в старите уестърни каубоите отхапват края на пурата със зъби. Точно това не бива да се прави.

Време е за паленето. Краят на пурата се поднася към пламъка, но без да докосва видимата част на огъня. По време на процеса пурата се върти бавно около оста й, за да се запалят и външните и вътрешните й слоеве.  

Идва ред на първото дръпване, макар че това не е най-подходящата дума. Димът не се вдишва в белите дробове, а остава само в устната кухина за не повече от две секунди. В този момент обонятелните и вкусовите рецептори започват да изпращат сигналите на удоволствие към мозъка. Между отделните дръпвания е прието да се прави пауза от около една минута.

Колкото до пепелта, тя не се тръска, е се оставя да падне свободно. За целта пурата се оставя в пепелника и се изчаква докато изгорелият тютюн падне. Другият начин е да докоснете пепелника със стълбчето пепел и то отново ще падне само.

И още едно правило – пуши се не повече от две трети от пурата. Останалото се хвърля, въпреки че точно в него е квинтесенцията на аромата и вкуса... Но правилата на приличие са непреклонни.